SUĐENJE ZVICERU ZA PLANIRANJE LIKVIDACIJA VOĐA ŠKALJARSKOG KLANA: Očekuje se izručenje kavčana iz Francuske i Prištine
Foto: sudovi.me, Privatna Arhiva

SUĐENJE ZVICERU ZA PLANIRANJE LIKVIDACIJA VOĐA ŠKALJARSKOG KLANA: Očekuje se izručenje kavčana iz Francuske i Prištine

Crna Hronika -

Početak suđenja Radoju Zviceru i njegovoj grupi za planiranje likvidacija vođe suprostavljenog škaljarskog klana Jovana Vukotića i visokokotiranog pripadnika ove kriminalne organizacije Jovana Jovanovića 2020. godine, danas je u podgoričkom Višem sudu odloženo za 30. maj.

Proces vodi sudija Amir Đokaj.

Obrazlažući odlaganje, sudija Đokaj je naveo da su to od njega tražili advokati Dimitrije Dapčević i Ranko Radonjić koji su ga obavestili da su njihovi branjenici, okrivljeni Dragan Knežević i Srđan Jurišević uhapšeni u inostranstvu i da se čeka njihovo izručenje u Crnu Goru.

Advokat Dapčević je u dopisu naveo da je Knežević uhapšen u Francuskoj 23. novembra prošle godine, po poternici Interpola i da se nalazi u ekstradicionom pritvoru.

Advokat Radonjić je predočio sudu da je Jurišević uhapšen na KiM na šta je sudija Đokaj saopštio da je sud 12. marta zvanično obavešten da su tamošnje vlasti odobrile njegovo izručenje Crnoj Gori.

Jovan Vukotić i Radoje Zvicer
Jovan Vukotić i Radoje Zvicerfoto: Privatna Arhiva, Shutterstock

Pored Zvicera, Kneževića i Juriševića na optužnici su za pripadništvo kriminalnoj organizaciji su Milan Vujotić, Slobodan Kašćelan, Goran Vukčević, Igor Terzić, Danilo Bakić, Stevan Kraljević, Radovan Mujović, Vladan Lučić, Filip Knežević, Ratko Živković, Milutin Knežević, Miloš Jovanović, Milutin Čotar, Vladimir Vučković i Dejan Rutović.

Planovi likvidacija istaknutih škaljaraca razotkrivene su zahvaljujući komunikacijama koje su kavčani razmenjivali preko Sky aplikacije.

Plan da se Jovanović likvidira u drugoj polovini maja 2020. godine snajperom dok je boravio u iznajmljenom stanu u Kotoru usledio je posle odustajanja da se ubije na dan sedmodnevnog ili četrdesetodnevnog pomena pokojnom Igoru Dedoviću.

Dedović je ubijen početkom 2020. godine ubijen zajedno sa Stevanom Stamatovićem dok su sa porodicama boravili u jednom od restorana u Atini.

Nakon saznanja da se Jovanović ponovo nalazi u Kotoru i da boravi u stanu u stambenoj zgradi zvanoj Pentagon" Zvicer 13. maja naređuje da se Jovanović mora "raditi za sedam dana" pojašnjavajući da će meta u stanu boraviti do 1. juna.

Zvicer određuje i da na Jovanovića pucaju Goran Vučković i Igor Terzić dok je deo ove kriminalne organizacije imao zadatak da prikuplja podatke o mestu i vremenu kretanja Jovanovića ali i kretanju policije na terenu.

Međutim, uprkos detaljno razrađenom planu, Terzić i Vukčević su 19. maja 2020. godine odustali od likvidacije zbog građana koji su se nalazili na lokaciji odakle je trebalo ispaliti smrtonosne hitce ali i zbog smanjene vidljivosti usled nastupanja mraka.

Vukčević i Terzić su, kako se navodi u optužnici, ostavili oružje na skrivenom mestu na označenoj poziciji kako bi narednog dana ponovo došli i izvršili krivično delo.

Međutim, na putu prema štek stanu oni su uhapšeni.

Viši sud u Podgorici
Viši sud u Podgoricifoto: sudovi.me

Ipak, Igor Božović koji je nadzirao celu komunikaciju oko planiranja ubistva Jovanovića već narednog dana angažuje nove pripadnike za ostvarenje cilja.

U optužnici se navodi da je angažovao lica koja su na Skaj aplikaciji koristili naloge sa šiframa 52819F i 5S7EKH ali prema podacima dostupnim istražiteljima i ovaj plan nije ostvaren, a ubistvo Jovanovića nije ni pokušano.

Prema navodima optužnice SDT Crne Gore koja je potvrđena 13. aprila prošle godine, 18-člana kriminalna organizacija koju su formirali Zvicer i Vujotić pored likvidacije Jovanovića, planirala je i ubistvo vođe suprostavljenog škljarskog klana Jovana Vukotića dok je boravio u Istražnom zatvoru u Spužu.

Jovanović koji je slovio za bliskog saradnika pokojnog Vukotića, je 2016. godine u Istražnom zatvoru vrelim uljem polio Igora Božovića.

Jovanoviću, koji se u bezbednosnim evidencijama vodi kao visokopozicionirani pripadnik škaljarskog klana, svaki trag se gubi 2020. godine, samo desetak meseci pošto je izašao iz zatvora dok je Jovan Vukotić ubijen 8. septembra 2022. godine u Istanbulu.

Na njega su pucala dva napadača sa motora dok se nalazio za volanom automobila u kojem su bili njegova trudna supruga i dete.

Pre ubistva, suprostavljeni kavački klan je nekoliko puta pokušao ubistvo Vukotića.

Bonus video:

02:54

DESETKOVANI SU, OVO SU POTEZI OČAJNIKA! Stručnjaci o tunelu ispod suda u Podgorici: Kriminalni klanovi su prvi put u defanzivi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track