NAJNOVIJI DETALJI HAPŠENJA ZBOG KRAĐE ORDENJA IZ PALATE SRBIJA! Delo počinjeno pre 17 godina, a evo kako je funkcionisala šema!
Mara i Homen, Foto: Printscreen/Youtube, Dragan Kadić

ŠOK

NAJNOVIJI DETALJI HAPŠENJA ZBOG KRAĐE ORDENJA IZ PALATE SRBIJA! Delo počinjeno pre 17 godina, a evo kako je funkcionisala šema!

Crna Hronika -

U velikoj akciji državnih organa rasvetljena je krađa 43.000 komada državnog ordenja iz zgrade Palata Srbija u Beogradu, a kako saznaje Kurir, istraga se vodi i protiv nekadašnjeg državnog sekretara Slobodana Homena, ali i poznatog kolekcionara Jovana Mare.

Od deset osoba osumnjičenih da krađu državnog ordenja velike vrednosti, osam je privedeno, dok su Homen i još jedna osoba u bekstvu i za njima se intenzivno traga.

Svi saslušani

Naime, u saradnji Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu i Uprave kriminalističke policije, Službe za suzbijanje kriminala, slobode su lišen kolekcionar Jovan Mara (65), šefica kabineta nekadašnje ministarke pravde Snežane Malović, Sanja Starčević (44), zatim, N. A. (63), I. Z. (53), O. P. G. (65), A. T. (60), A. R. (61) i R. K. (64), dok je za osumnjičenim Slobodanom Homenom i Slobodanom B. (46), koji je bio zaposlen u Ministarstvu pravde, Treće tužilaštvo podnelo sudu predlog za raspisivanje poternica.

Slobodan Homen
Slobodan Homenfoto: KURIR

Prema navodima krivične prijave, iz kancelarije za ordenje, koje se nalazi u desnom krilu SIV-a (Palate Srbije), deset osoba je u saizvršilaštvu ukralo 43.000 komada državnog ordenja izuzetno velike vrednosti, čime su počinili tešku krađu.

U pitanju je deo zgrade u kom se nalazi sedište Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja pitanja Republike Srbije, a kako se saznaje, policija je pretresla nekoliko nekretnina u kojima je, navodno, nađen deo ordenja. Sumnja se, takođe, da su iz zgrade SIV-a odneta najveća državna odlikovanja.

- Osumnjičeni su saslušani i svi su izneli odbrane, posle čega je Treće tužilaštvo podnelo sudu predlog da se prema četiri lica odredi pritvor, prema dva lica raspiše poternica i odredi pritvor, jer nisu dostupni državnim organima, a prema tri lica mera obezbeđenja nesmetanog vođenja krivičnog postupka - navodi se u saopštenju tužilaštva.

Kako se nezvanično saznaje, krađa ordenja išla je preko fiktivne komisije Ministarstva pravde, koju je, kako se sumnja, osnovao Slobodan Homen.

"Čuvar zaborava"

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu nastavlja sa Upravom kriminalističke policije, Službom za suzbijanje kriminala, dalji rad na rasvetljavanju svih detalja predmetnog događaja i rad na utvrđivanju identiteta svih osoba koje su učestovovale u ovoj teškoj krađi državne imovine, o čemu će javnost biti naknadno obaveštena.

Jovan Mara
Jovan Marafoto: Printscreen/Youtube

Slobodan Homen je srpski političar i advokat. Bio je državni sekretar Ministarstva pravde, te član Državne komisije za tajne grobnice ubijenih od septembra 1944. godine i poslanik Socijaldemokratske stranke u Narodnoj skupštini Srbije. Važi za velikog kolekcionara odlikovanja Kraljevine Srbije i Kraljevine Jugoslavije. Kako nezvanično saznajemo, on godinama ne živi u Srbiji.

Osumnjičeni Jovan Mara je kolekiconar i stručnjak za odlikovanja koji je svojevremeno objasnio da je kolekcionar postao pre 30 godina i da na je na taj način "čuvar zaborava".

Istraga

Sporno ordenje je, kako se saznaje, ukradeno 2007. godine, a opsežnom istragom osumnjičeni su juče privedeni pravdi.

- Otkada je ordenje ukradeno prošlo je 17 godina, a delo zastareva 2027. godine. U pitanju je ordenje velike vrednosti, a istraga je izvođena pažljivo kako bi se došlo do tačnih i preciznih informacija - kaže izvor Kurira.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track