UHAPŠENI VLASNICI POLJOPRIVREDNIH GAZDINSTAVA: Osumnjičeni za pranje 83 miliona dinara
Ilustracija, Foto: Petar Aleksić

UHAPŠENI VLASNICI POLJOPRIVREDNIH GAZDINSTAVA: Osumnjičeni za pranje 83 miliona dinara

Crna Hronika -

Poreska uprava saopštila je danas da je, u akciji kragujevačkog odeljenja Poreske policije, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, uhapšeno 16 osoba zbog sumnje da su izvršili krivično delo pranje novca u iznosu koji premašuje 83 miliona dinara.

Navedene osobe su vlasnici poljoprivrednih gazdinstava, a podizali su sa računa novac koji im je uplatilo privredno društvo po osnovu lažnog otkupa poljoprivrednih proizvoda i vraćali ga jednom od okrivljenih, faktički odgovornom licu u tom privrednom društvu.

Protiv faktički odgovornog lica tog privrednog društva, kao i zakonskog zastupnika zloupotrebljenog privrednog društva, obojica iz Čačka, koji se već nalaze u pritvoru, podneta je dopuna krivične prijave, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela – poreske prevare u vezi sa PDV i poreske utaje, u ukupnom iznosu od 24.828.942 dinara.

Osumnjičeni su, od 1. januara 2022. godine do 31. decembra 2023. godine, koristeći fiktivne otkupne listove, predavali PDV prijave neistinite sadržine, uvećavali troškove u bilansu uspeha i prisvojili novac privrednog društva za svoje potrebe i tako izbegli obračun i plaćanje PDV, poreza na dobit pravnih lica i poreza na prihode od kapitala u iznosu od 24,8 miliona dinara.

Uz podnošenje zajedničke krivične prijave osumnjičeni su sprovedeni nadležnom javnom tužilaštvu.

Bonus video:

00:41

18 uhapšenih zbog prevare i pranja novca

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track