"POSTOJI NEKOLIKO PREPREKA ZA TO" Stručnjaci o vraćanju SMRTNE KAZNE u Srbiji, evo šta to znači za UBICE MALE DANKE
Foto: Privatna arhiva

"POSTOJI NEKOLIKO PREPREKA ZA TO" Stručnjaci o vraćanju SMRTNE KAZNE u Srbiji, evo šta to znači za UBICE MALE DANKE

Crna Hronika -

Ubistvo dvogodišnje Danke Ilić iz Bora toliko je šokiralo srpsku javnost, da su građani masovno preko društvenih mreža počeli da zahtevaju vraćanje smrtne kazne. O najtežoj sankciji govorio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je naveo da će Vladi Srbije ponoviti zahtev da ponovi razmotri uvođenje smrtne kazne u Krivični zakonik.

- Svojevremeno sam se javno zalagao da se razmotri ponovno uvođenje smrtne kazne, a da mi ne budemo kažnjeni. Ovo delo zaslužuje smrtnu kaznu - rekao je Aleksandar Vučić gostujući juče na Informer TV.

ubijena devojčica danka ilić iz bora
ubijena devojčica danka ilić iz borafoto: Privatna arhiva

Sagovornici Kurira, međutim, ocenjuju da postoji nekoliko, pre svega pravnih prepreka za vraćanje smrtne kazne. Prof. dr Branislav Ristivojević, profesor Krivičnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, za Kurir smatra da kod nas ne može biti uvedena smrtna kazna sve dok je naša zemlja član Saveta Evrope.

- Mi smo potpisnici Konvencije o ljudskim pravima i dopunskog protokola broj 6 koji uvodi zabranu smrtne kazne za zemlje potpisnice, sa izuzetnom smrtne kazne u vreme rata. Norveška je, na primer, svojevremeno iskoristila izuzetak koji predviđa protokol broj 6 i u svom krivičnom pravu ostavila mogućnost izricanja smrtne kazne, ali samo za vreme ratnog stanja - naveo je profesor Ristivojević i dodao da naš Ustav zabranjuje smrtnu kaznu.

prof. dr branislav ristivojević
prof. dr branislav ristivojevićfoto: Privatna Arhiva

Advokat Ivan Gvozdenac za Kurir navodi da je u slučaju ubistva devojčice Danke Ilić nemoguće primeniti smrtnu kaznu.

- Zbog preuzetih obaveza koje proizilaze iz međunarodnih ugovora, a koje prema članu 194. Ustava Republike Srbije čine sastavni deo našeg pozitivnog prava, nemoguće je trenutno uvesti smrtnu kaznu u Republici Srbiji. Ako bi se eventualno i mimo navednog uvela smrtna kazna, Ustav svakako zabranjuje retroaktivnost primene na ranije izvršena dela, kroz načelo zakonitosti, zbog čega smatram da je u slučaju male Danke nemoguće primeniti smrtnu kaznu. Takođe, morali bi i Ustav da menjamo, koji zabranjuje smrtnu kaznu - rekao je Gvozdenac.

advokat ivan gvozdenac
advokat ivan gvozdenacfoto: Privatna Arhiva

Pa da podsetimo, Danka Ilić 26. marta izašla je iz dvorišta pojate koja pripada njenom dedi dok je bila u društvu majke Ivane Ilić i trogodišnjeg brata, a kada se našla na ulici na nju su službenim kolima marke "fijat panda" naleteli radnici JKP Vodovod iz Bora, Srđan Janković (50) iz sela Luke i Dejan Dragijević (50) iz sela Zlot.

janković i dragijević osumnjičeni da su kolima udarili devojčicu, zadavili je i bacili na deponiju
janković i dragijević osumnjičeni da su kolima udarili devojčicu, zadavili je i bacili na deponijufoto: Nemanja Nikolić

Nakon nesreće Dejan, kako je i sam priznao na saslušanju u tužilaštvu, ubacio u kola, a potom kada se probudila zadavio je rukama. Njeno telo osumnjičeni su bacili na obližnju deponiju, a 28. marta Dejan je, kako se sumnja, sa saučesnicima ocem Radislavom (73) i mlađim bratom Daliborom (40) premestio na drugu lokaciju. U nedelju ujutru osumnjičeni Dalibor Dragijević preminuo je u policijskoj stanici Bor nakon što mu je pozlilo. Iako su lekari pokušali reanimaciju, nisu uspeli da ga spasu.

preminuli dalibor, dejan i njihov otac radoslav dragijević
preminuli dalibor, dejan i njihov otac radoslav dragijevićfoto: Nemanja Nikolić, Facebook

Pripadnici MUP-a Srbije i danas pretražuju nekoliko lokacija u okolini Bora kako bi pronašli telo dvogodišnje devojčice Danke Ilić. Do sada se pretraga vršila na desetine lokacija, a između ostalog i na imanjima osumnjičenih, tako i u susednim dvorištima njihovih komšija. Nažalost, do sada je potraga bila bezuspešna.

Bonus video:

01:09

Danka Ilić potraga

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track