SUTRA SAHRANA BRANA MIĆUNOVIĆA, GOSPODARA IZ SENKE: Bez njegovog odobrenja nije mogao da se obavi nijedan ozbiljan posao!
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

STRAH I TREPET CRNOGORSKOG PODZEMLJA!

SUTRA SAHRANA BRANA MIĆUNOVIĆA, GOSPODARA IZ SENKE: Bez njegovog odobrenja nije mogao da se obavi nijedan ozbiljan posao!

Crna Hronika -

Kontroverzni biznismen, Branislav Brano Mićunović (71), biće sahranjen u nedelju u 15 časova, kada će porodica i prijatelji imati priliku da na groblju Moštanica u mestu Štedin kod Nikšića, Mićunoviću upute poslednje zbogom. Crnogorski biznismen, koji je poslednjih godina bio lošeg zdravstvenog stanja, preminuo je petak u Budvi u jednoj privatnoj klinici od posledica jakog moždanog udara.

Brano Mićunović
foto: Aleksandar Jovanović

Mićunović je rođen 1953. godine, u mladosti je trenirao boks i bio pripadnik elitne 63. padobranske brigade nekadašnje JNA. Sedamedesetih godina krenuo je put Novog Sada gde je započeo studije ekonomije, ali se tu nije dugo zadržao. Mićunovićevo ime po prvi put je dovedeno u vezu s nekim krivičnim delom kada je 1983. godine u Nemačkoj ubijen bivši direktor marketinga "INE" Stjepan Đureković. Nikada, međutim, nije dokazano da iza te likvidacije stoji, između ostalih, i Brano Mićunović.

Veza sa Baranima

Mićunovićeva biografija bila je poprilično burna i redovno je pominjan u pričama o organizovanom kriminalu, zbog čega ga je američki Stejt Department u novembru 2023. stavio na listu sankcionisanih kompanija i pojedinaca sa Zapadnog Balkana. Međutim, nikada nijedna optužba protiv Mićunovića nije dokazana kroz sudski proces! Decenijama je optuživan i za šverc cigareta tokom devedesetih godina, zajedno sa Milom Đukanovićem, ali je zbog zastarevanje predmeta sud odlučio da obustavi ovaj postupak.

Mićunovića su povezivali i sa ubistvom Radovana Kovačevića u oktobru 2000, ali je sedam godina kasnije pravosnažno oslobođen optužbe zato što nijedan svedok nije mogao da identifikuje Mićunovića kao osobu koja je pucala na Kovačevića.

Brano Mićunović
foto: Printscreen/Youtube

S obzirom na to da je Mićunović svojevremeno važio za važnog igrača u crnogorskom podzemlju, službe bezbednosti su utvrdile da je Mićunovićeva grupa direktno sarađivala s klanom Vuka Vulevića iz Berana. Svoje poslovne krugove Mićunović je širio i na druge uticajne kriminalce, a beranski klan je crpeo ogromna finansijska sredstva od biznismena.

- Istražitelji su utvrdili koji je član tog klana zadužen za šverc narkotika, a neko od njih i za krivična dela s elementima nasilja. Nije, međutim, precizirano na kom polju sarađuju Mićunović i Vulević - pisali su tada crnogorski mediji.

Brano Mićunović se dovodio u vezu sa mnogobrojnim poslovima, od nekretnina, građevinskog sektora i prodaje fudbalera pa sve do igara na sreću. Hapšen je 2021. godine zbog ilegalnog držanja oružja, međutim, ubrzo je pušten zato što tužiteljka nije tražila određivanje pritvora!

Finansirao kavčane

Mićunović nije prezao ni od koga, bio je strah i trepet za sve u crnogorskom podzemlju, o čemu najviše svedoči njegova reputacija. Mnogi su ga označavali kao "vladara iz senke" koji ima svoju vojsku, pa tako bez njegovog odobrenja, nije mogao da se obavi nijedan ozbiljan posao.

Inače, u dokumentima crnogorske službe, kako su prenosili mediji, postoji izveštaj kojim se ističe Mićunovićeva uloga u dugogodišnjem krvavom ratu kavačkog i škaljarskog klana iz Kotora. Naime, kada se sukob zaraćenih strana preselio na tlo Srbije, što je rezultiralo likvidacijom mnogih sumnjivih lica kako iz Crne Gore, tako i iz Srbije, saznalo se i da je upravo Brano Mićunović finansijski podržavao "kavački klan"! Doduše, mediji su pisali i da je u nekoliko navrata pokušao da pomiri zavađene crnogorske klanove, ali čak ni on u tome nije uspeo!

Izreka "Zeta teče kuda Brano reče"

U Crnoj Gori za Branu vezivale su se i mnoge moderne izreke, koje je narod prenosio ističući njegovu ličnost kroz strah i trepet koju je sejao Balkanom.

- Pre nego što su svi pričali o škaljarcima i kavčanima Crnom Gorom, a i šire govorilo se "Kuda Zeta rijeka teče? Ona teče kuda Brano reče", a ponegde se moglo čuti "nema kralja nema Tita, sad se ođe Brano pita".

Pomen

Veliki prijatelj sa Đorđem Božovićem

Brano Mićunović je bio veliki prijatelj sa Đorđem Božovićem Giškom, zbog čega je sinu dao ime Đorđe. Na 32. godišnjicu Giškine smrti, Mićunović je objavio pomen: "Vrijeme ne liječi, vrijeme svakim svojim danom reda Tebe u meni - iznova. Svaki dan iznova. Ovozemaljskim putevima pratim i vjerno slijedim Tvoje puteve, sve do dana kada ćemo se ponovo sresti i zagrliti kao najrođeniji - kao nekad, tvoj Brano Mićunović".

Željko Ražnatović
foto: Aleksandar Jovanović, Shutterstock

Sukob s Arkanom

"Željko, nemoj da se porediš s Giškom, on je bio broj jedan!"

Burnu biografiju nedodirljivog i kontroverznog crnogorskog biznismena, označilo je i prijateljstvo sa Đorđem Božovićem Giškom, o čemu je pričala i Giškina sestra sećajući se na dan kada joj je brat poginuo 15. septembra 1991. godine, na ratištu u Gospiću pod nerazjašnjenim okolnostima.

- Kad je Đorđe poginuo i kada su ga doneli kući umotanog u zastavu mama je sedela pored njega. Ni suzu nije pustila već je pričala sa njim 24 sata dok ga nisu sutra odneli. Tada je došao Arkan i rekao mojoj mami da hoće da mu vidi rane - ispričala je u jednom intervjuu Slavica Božović.

Ona se prisetila i razgovora između Arkana i Brane nad stradalim telom njenog brata Đorđa.

- Govoreći o Giški, Arkan je rekao Brani: "Volim ga, Brano, samo zato što je poginuo ko pravi junak, kao što bih i ja poginuo". Brana, inače, tiho priča, ali mu je svaka reč na mestu, a tada je rekao Arkanu: "Slušaj, Željko, da ti kažem. Nemoj da se porediš s njim. On je bio broj jedan, pa je pet mesta posle njega prazno. E tek tad mi možemo da se ređamo"! Sećam se da se Arkan naljutio, ništa nije rekao, ni zdravo. Samo je istrčao napolje - ispričala je Slavica Božović.

Đorđe Božović Giška, Željko Ražnatović Arkan
foto: Privatna Arhiva, Shutterstock

Obezbeđenje

Čuvao i Zorana Đinđića

Mićunović je 1999. godine lično obezbeđivao Zorana Đindića koji je u to vreme boravio u Crnoj Gori.

- Ne volim da o tome govorim. Gadio bih se sam sebe kad bih okolo pričao šta sam za koga učinio i koga sam zaštitio. Najbolje to znaju oni koji su sa svojim problemima kod mene dolazili, iako su to odmah zaboravili čim bi se dograbili kakve bilo vlasti u Beogradu. Ali, ja uopšte nisam važan, niti sam očekivao da mi neko kaže hvala. Krivo mi je jedino što su se nekadašnji opozicionari, posle dolaska na vlast, prema Crnoj Gori ponašali mnogo gore i od samog Miloševića koji je ipak izbegavao da o Crnogorcima govori kao o mafijašima i NATO plaćenicima - govorio je svojevremeno Mićunović.

Naslovna
foto: Kurir

DANAS ne propustite poklon - MAGAZIN STIL!

U novom broju Stila čitajte: Lekovito bilje i post odlični su saveznici za očuvanje zdravlja - regulišu nivo šećera u krvi i čine još mnogo toga blagotvornog

Stil
foto: Promo

Stil intervju Jelena: Ženi treba mlađi muškarac

Palačinke bez mleka i jaja - omiljena poslastica u posnom izdanju

Saveti ginekologa kako ublažiti PMS kad napravi haos od života

Ne propustite novi broj magazina Stil!

Stil
foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track