ČOVEK MAČKA PRAVOSNAŽNO OSUĐEN ZA UČEŠĆE U UBISTVU MARKOVIĆA: Nasmejani ubica pucao dok je Nebojša unosio dečja kolica u auto
Foto: Printscreen Prva TV, Privatna arhiva

odluka apelacionog suda

ČOVEK MAČKA PRAVOSNAŽNO OSUĐEN ZA UČEŠĆE U UBISTVU MARKOVIĆA: Nasmejani ubica pucao dok je Nebojša unosio dečja kolica u auto

Crna Hronika -

Apelacioni sud u Beogradu odbio je žalbe tužilaštva i branioca okrivljenog, i potvrdio prvostepenu presudu Višeg suda u Beogradu, te je Alena Ciglera pravosnažno osudio na jedinstvenu kaznu od 15 godina zatvora za saizvršilaštvo u teškom ubistvu Nebojše Markovića 5. januara 2019. godine na Banovom brdu.

Cigler je za krivično delo teško ubistvo u saizvršilaštvu dobio 14 godina zatvora, a za nedozvoljeno držanje pištolja dve godine, odnosno jedinstvenu kaznu od 15 godina.

Podsetimo, Čaba Der je još ranije pravosnažno osuđen za to ubistvo.

Po oceni Apelacionog suda, stoji između ostalog u odluci, prvostepeni sud je pravilno od olakšavajućih okolnosti na strani okrivljenog uzeo u obzir i cenio porodične prilike okrivljenog, njegovo držanje tokom postupka i iskazano iskreno kajanje zbog učinjenog dela i njegovu spremnost da svoj život učini društveno prihvatljivim.

Alen Cigler
Alen Ciglerfoto: Printscreen Prva TV

Dodaje se da je od otežavajućih okolnosti sud cenio raniju osuđivanost, kao odnos koji je okrivljeni ispoljio u svom životu prema društvenim i moralnim normama pre izvršenja predmetnih krivičnih dela, posebno uzevši u obzir da se radi o osudama za izvršenje težih krivičnih dela sa elementima nasilja, uz činjenicu da je predmetna dela za koje se tereti izvršio samo nekoliko meseci nakon poslednje izdržane kazne zatvora, zatim iskazanu bezosećajnost i upornost prilikom izvršenja dela nad pokojnim oštećenim, koji je bio mlad čovek u punoj životnoj snazi, čijoj porodici je time naneta ogromna i trajna psihička bol, pa je pravilno okrivljenom za navedena krivična dela prethodno utvrdio pojedinačne kazne zatvora (14 godina i dve godine), te ga potom osudio na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina i na novčanu kaznu kao sporednu. Kazne zatvora u navedenom trajanju na koje je okrivljeni osuđen, srazmerne su težini izvršenih krivičnih dela i stepenu krivice okrivljenog, iste su nužne ali i dovoljne za postizanje svrhe kažnjavanja.

Alen Cigler, Banovo Brdo, pucnjava, ubica
foto: Printscreen YouTube, Printscreen

Takođe se dodaje i da je irelevantno što je Cigler u svojoj odbrani tvrdio da nije poznavao oštećenog jer je dokazano da ga Der takođe nije poznavao pa ga je ipak ubio, te drugostepeni sud smatra da je pravilno utvrđeno, na osnovu njegovog celokupnog držanja i ponašanja, neposredno pre, u toku samog kritičnog događaja i nakon njega, da su radnje Ciglera radnje saizvršilaštva.

Čaba Der je u Mađarskoj osuđen na doživotni zatvor zbog dva ubistva, a nakon ubistva Markovića bio je u višemesečnom bekstvu nakon čega je uhapšen u Pragu odakle je izručen Mađarskoj.

Čaba Der
Čaba Derfoto: Milan Malíček / Borgis / Profimedia

Cigler je uhapšen u Subotici. Osuđen je jer je vozio automobil "punto" kojim je dovezao Dera do mesta zločina, gde je Der upucao Markovića, a zatim su zajedno pobegli sa lica mesta.

Cigler je u oktobru 2018. godine izašao sa višegodišnje robije i tri meseca kasnije se opet našao iza rešetaka.

Nebojša Marković
Nebojša Markovićfoto: Privatna arhiva

Podsetimo, tog 5. januara 2019. Nebojša Marković, šurak pokojnog Aleksandra Šarca, "Pink pantera" i bliskog saradnika škaljarskog klana, ubijen je ispred svoje porodične kuće kada je u automobil unosio dečja kolica na Banovom brdu. Oko 11 sati plaćeni ubica Čaba Der, poznat kao "nasmejani ubica" došao je ispred kuće i izrešetao Markovića iz pištolja u grudi i glavu. Nakon toga je pobegao a njegov saučesnik Alan Cigler, poznat kao "čovek mačka" mu je pomogao prilikom izvršenja zločina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track