"OSETIO SAM NOŽ KAKO PRODIRE, KRV LILA POSVUDA" Anica mu posle intimnog odnosa zabola oštricu u vrat! Sada stigla KONAČNA PRESUDA
Foto: Shutterstock

"OSETIO SAM NOŽ KAKO PRODIRE, KRV LILA POSVUDA" Anica mu posle intimnog odnosa zabola oštricu u vrat! Sada stigla KONAČNA PRESUDA

Crna Hronika -

Apelacioni sud u Nišu potvrdio je kaznu Anici N. (30) iz Niša, koja osuđena na 10 godina zatvora za pokušaj teškog ubistva jer je 2. novembra 2022. godine u hotelskoj sobi na podmukao način pokušala da nožem ubije Dragišu R. (43) iz Žitorađe sa kojim je prethodno imala intimne odnose.

Rešenjem Apelacionog suda preinačen je samo jedan deo manji presude a ostatak - potvrđen. Deo koji je preinačen se odnosi na uračunavanje pritvora u ukupnu kaznu.

- Presudom Apelacionog suda u Nišu preinačena presuda Višeg suda u Nišu samo u delu o uračunavanju pritvora tako što se optuženoj A.N., u izrečenu kaznu zatvora u trajanju od 10 godina, na koju je osuđena prvostepenom presudom, uračunava vreme provedeno u pritvoru od 15. novembra 2022. godine, do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora kao i vreme provedeno na izdržavanju izrečene kazne – potvrđeno je u Apelacionom sudu u Nišu.

Optužnicom VJT Anici je bilo stavljen na teret pokušaj teškog ubistva na podmukli način jer je Dragišu, koga je upoznala u jednom kazinu, ubola nožem u vrat dok je spavao leđima okrenut od nje.

policija, uviđaj
foto: Nemanja Nikolić, Ilustracija

- Kada se oštećeni okrenuo ka zidu i nastavio da spava, kuhinjskim nožem dužine 32 centimetra sa drvenom drškom, dužine sečiva 20 centimetara koji je donela iz kuće svoje majke ubola je oštećenog u predelu vrata, ispod desnog uha i tom prilikom mu nanela teške telesne povrede opasne po život – navodi se u optužnici.

Ona je po dolasku policije ispričala da je bila silovana i da se radilo o nužnoj odbrani, ali je nakon istrage optužena za teško ubistvo u pokušaju - jedno od najtežih krivičnih dela.

Na sudu branila da ju je Dragiša te noći zlostavljao ali da se ne seća da ga je ubola.

-Njegovo ponašanje te večeri je izazvalo u meni nešto najgore. Iziritirao me je da odem i uzmem nož ali nisam imala nameru da ga ubijem niti da učinim to šta se desilo. Nisam ni znala gde sam ga ubola dok u pritvoru nisam dobila izveštaj lekara. Kaznite me, ali za ono šta sam učinila – rekla je Anica u završnoj reči pred Višim sudom.

Nije bilo silovanja nego “grub odnos”

Anica se branila da je bila silovana ali je u završnici suđenja to delimično opovrgla.

- Ne mogu da kažem da je bilo silovanja ali je bio grub odnos na koji ja nisam pristala. Kajem se što sam ga uopšte upoznala i pristala da pođem u hotel sa njim. On te noći nije spavao kako je rekao, bio je budan. Recepcioner u hotelu je čuo da me je maltretirao ali nije hteo da reaguje. Slažem se da sam pogrešila, ne tražim opravdanje. Samo Bog može da mi oprosti, ja sebi ne mogu. Ja sam kriva za to što sam uradila ali kriv je i Dragiša – rekla je Anica plačući u sudnici.

Viši javni tužilac Milena Cvetković zatražila je u završnoj reči najmanje 11 godina zatvora dok je branilac Miljana Domazet predložila prekvalifikaciju u nanošenje teške telesne povrede i izricanje najblaže moguće kazne jer se radi o majci dvoje dece koja nije osuđivana do sada za nasilje a leči se od 13.godine života.

hotel, hotelska soba, soba
foto: Shutterstock

Kad nema napada nema ni nužne odbrane

Sudsko veće Višeg suda nije prihvatilo da se radilo o nužnoj odbrani pa je 15. novembra 2023. godine prvostepeno osuđena na 10 godina zatvora zbog pokušaja teškog ubistva.

- Nikako nismo mogli da prihvatimo da se ovde radilo o nužnoj odbrani jer nužna odbrana podrazumeva korišćenje sile da bi se neko odbranio od napada. Vi ste sami u završnoj reči rekli da nije bilo silovanja već grubog seksualnog odnosa. Kad nema napada nema ni nužne odbrane – rekao je sudija Drašković. On je dodao i da povrede koje je zadobio Dragiša, nisu mogle da nastanu dok su se nalazili licem u lice, kako je na suđenju tvrdila Anica, već kako je utvrđeno u postupku – dok je ležao okrenut leđima. Drašković je dodao da je sud imao u vidu to da je ona majka dvoje dece ali da joj je izrečena najmanja moguća kazna propisana za ovo krivično delo.

Krv je curila kao iz česme

Dragiša R. je na suđenju izjavio da je spavao kada je osetio kako sečivo noža prodire prema grkljanu nakon čega je primetio da mu curi krv „kao iz česme“. Izbodeni muškarac je odbacio Anicine navode da ju je te noći silovao i tukao, jer bi to sigurno čuli ili gosti hotela ili osoblje, navodeći da je Anica bila ta koja je insistirala da budu intimni kada su došli u hotel u Nišu. On je rekao da je sve vreme bila “fina i fantastična” i da se ovakvom raspletu nije nadao te da su se dogovarali da joj pomogne da u Beogradu počne posao sa pevanjem.

Nije ostavljala utisak silovane osobe

Veštak neuropsihijatar dr Jelena Mladenović svedočila je na suđenju da sposobnost rasuđivanja Anice N. nije bila kompromitovana i da u razgovoru sa psihijatrima nije ostavljala utisak silovane osobe. Ona je navela i da je krivično delo je počinjeno iz karakteristika ličnosti a ne iz bolesti ličnosti.

Pritvor ukinut pa opet određen

Nakon izricanja prvostepene presude, Anici je ukinut pritvor u kojem se nalazila godinu dana ali je sud po žalbi tužilaštva ukinuo to rešenje i vratio je u pritvor. Zbog toga je deo presude Višeg suda preinačen rešenjem apelacije, tako da joj se u kaznu bude uračunato sve vreme provedeno u pritvoru, počev od 15.novembra 2022.godine kada je uhapšena.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track