PONOVO SE OTVARA ISTRAGA PROTIV ZAPOSLENE U "NARODNOG FRONTA": Usvojen prigovor žene čija je krivična prijava bila odbačena
Više javno tužilaštvo u Beogradu, Foto: Printscreen

više javno tužilaštvo u beogradu

PONOVO SE OTVARA ISTRAGA PROTIV ZAPOSLENE U "NARODNOG FRONTA": Usvojen prigovor žene čija je krivična prijava bila odbačena

Crna Hronika -

Drugostepeno krivično odeljenje Višeg javnog tužilaštva (VJT) u Beogradu usvojilo je prigovor punomoćnika oštećene M.F. podnet na rešenje Prvog osnovnog javnog tužilaštva kojim je 4. aprila 2024. godine odbačena njena prijava protiv NN zdravstvene radnice u Ginekološko-akušerskoj klinici “Narodni front” zbog više krivičnih dela.

- Prigovor je usvojen jer je odluka o odbačaju doneta preuranjeno, pa je Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu naloženo da nastavi krivično gonjenje, uz odgovarajuće naloge za dalje postupanje i radnje koje treba da preduzme kako bi donelo pravilnu i zakonitu odluku - navodi se u saopštenju Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Do istog zaključka, kako se dodaje, došlo je i Odeljenje za profesionalni nadzor VJT u Beogradu koje je ovaj predmet kontrolisalo u vandrednom nadzoru.

Krivičnu prijavu protiv NN zdravstvene radnice zbog krivičnih dela zlostavljanje i mučenje, nesavesno pružanje lekarske pomoći i neukazivanje lekarske pomoći u ime i za račum oštećene M.F. podneo je Beogradski centar za ljudska prava 2. marta 2022. godine.

Prvo osnovno javno tužilaštvo
Prvo osnovno javno tužilaštvofoto: Nenad Kostić

- Rešenjem Prvog OJT u Beogradu krivična prijava je 4. aprila 2024. godine odbačena sa obrazloženjem da ne postoje osnovi sumnje da je NN zdravstvena radnica u GAK “Narodni front” učinila krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti. Odlučujući po prigovoru punomoćnika oštećene, Drugostepeno krivično odeljenje je zaključilo da je preuranjena odluka Prvog OJT u Beogradu da odbaci krivičnu prijavu, s obzirom da činjenično stanje u vezi sa predmetnim događajem nije do kraja rasvetljeno - saopšteno je iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Zbog toga je, kako se dodaje, Prvom OJT u Beogradu naloženo da nastavi krivično gonjenje i da pored ostalog, ispita oštećenu M.F, lekara koji je u noći 17. na 18. januar 2021. godine izvršio intervenciju nad oštećenom, dežurnu medicinsku sestru, određene svedoke, kao i da pribavi akt GAK “Narodni front” koji reguliše procedure i način postupanja medicinskog osoblja u slučajevima indukovanog pobačaja.

Bonus video:

01:53

ISPOVEST UČESNICE U ISTRAŽIVANJU GAK NARODNI FRONT: O posledicama kovida19 zbog kojih možda neće moći da ima bebu (KURIR TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track