Srbi ukrali slike vredne 100 miliona evra?
Foto: REUTERS

Istraga u Holandiji

Srbi ukrali slike vredne 100 miliona evra?

Crna Hronika -
Krađa sedam umetničkih dela poznatih slikara nosi pečat srpske mafije, kaže Božidar Spasić, bivši funkcioner DB

BEOGRAD - Lopovi ojadili muzej!Među lopovima koji su u noći između ponedeljka i utorka, oko tri sata posle ponoći, iz muzeja Kunsthal u Roterdamu ukrali sedam slika poznatih svetskih umetnika, vrednih ukupno oko 100 miliona evra, moguće je da ima i srpskih državljana jer ova krađa nosi pečat srpske mafije, kaže za Kurir Božidar Spasić, bivši funkcioner DB.- Ne isključujem mogućnost da su državljani Srbije umešani u krađu slika u Holandiji, gde je srpsko podzemlje izuzetno jako. Ova pljačka podseća na onu iz 2008. u Švajcarskoj, kad su ukradene slike Pabla Pikasa koje su prošle godine nađene u Beogradu. Obe ove krađe izvedene su na isti način: nema oružja, suzavca, kanapa, što sve podseća na delo srpskih kriminalaca - kaže Spasić za Kurir.On je dodao da su za ovako neverovatne krađe najvažnije informacije iznutra.- Potrebno je znati kako ući u muzej, gde se nalaze slike, uzeti samo platna bez ramova i izbeći video-nadzor prilikom bekstva. Članovi srpskog podzemlja su eksperti za transport i ne bi me čudilo da je neka od ukradenih slika već u Srbiji! Neophodno je celu akciju izvesti za samo nekoliko sati, zbog zatvaranja granica - kaže Spasić.Sedam slika, među kojima su i dela Pabla Pikasa, Anrija Matisa, Kloda Monea i Pola Gogena, ukradena su iz muzeja u Roterdamu. Kad se alarm oglasio, provalnici su već bili u bekstvu. U muzeju je, u okviru proslave dvadesetogodišnjice te ustanove, bila izložba slika iz kolekcije fondacije Triton.

Krađa naručena?Holandski mediji prenose da je ukradene slike veoma teško prodati, pa se pretpostavlja da su ukradene po narudžbini.- U tom slučaju, slike će završiti na nečijem zidu i ne verujemo da će ikad biti nađene. Međutim, postoji i mogućnost da će kradljivci tražiti otkup - prenose mediji.

Srbi vole Sezana♦ april 2012 - Četvorica srpskih državljana uhapšena su zbog sumnje da su 2008. iz muzeja u Cirihu ukrala slike vredne oko 112 miliona evra. Kod privedenih je pronađena slika Pola Sezana „Dečak u crvenom prsluku“, koju su pokušali da prodaju.♦ oktobar 2011 - Slike Pabla Pikasa „Glava konja“ i „Čaša i bokal“, vrednosti oko tri miliona evra, ukradene sa izložbe u švajcarskom gradu Fefkonu, nađene su u jednom sefu u Beogradu.♦ avgust 2011 - Kod Željka E. iz Zemuna nađeno je osam umetničkih slika, od kojih su četiri ukradene u Švajcarskoj.

Šta je ukradeno♦ „Glava arlekina“ Pabla Pikasa iz 1971.♦ „Devojka koja čita“ Anrija Matisa iz 1919.♦ „Most Vaterlo, London“ Kloda Monea iz 1901.♦ „Most Čering kros, London“ Kloda Monea iz 1901.♦ „Žena ispred otvorenog prozora“ ili „Verenica“ Pola Gogena iz 1888.♦ „Autoportret“, Mejer de Hana (1889-1891)♦ „Žena sa zatvorenim očima“ Lisjena Frojda iz 2002.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track