Vukčević: Dokazali smo zločin,Vilijamson neka ga istraži

Vukčević: Dokazali smo zločin,Vilijamson neka ga istraži

Crna Hronika -
Mislim da smo mi već dokazali da je zločin izvršen - da je bilo trgovine organima i Vilijamsonu smo prezentovali naše nove dokaze, za koje ostaje da ih on istraži na terenu, jer je nama pristup terenu nije moguć, rekao je Vukčević

BEOGRAD - Tužilaštvo za ratne zločine je već dokazalo da je na Kosovu i Metohiji izvršen ratni zločin trgovine ljudskim organima, a sada je na onima koji imaju pristup terenu da dokaze istraže, rekao je tužilac Vladimir Vukčević.

"Mislim da smo mi već dokazali da je zločin izvršen - da je bilo trgovine organima. Tužilaštvo je, (tokom prošlonedeljnog sastanka glavnom tužiocu specijalnog istražnog tima Evropske komisije za ispitivanje trgovine ljudskim organima na KIM Klintu) Vilijamsonu prezentovalo naše nove dokaze, za koje ostaje da ih on istraži na terenu, jer je nama pristup terenu nije moguć", rekao je Vukčević.

Sastanak sa Vilijamsonom je bio prilično konstruktivan, rekao je srpski tužilac i dodao da su tokom razgovora zaključili da bez zajedničke saradnje uspeh nije garantovan, a uspeh, kako je istakao, znači - da se pronađu izvršici krivičnih dela ratnog zločina.

Povodom najave Vilijamsona da će istražiti sve ratne zločine nad Srbima na KIM, Vukčević je ukazao da je Tužilaštvo za ratne zločine do podataka o trgovini organima došlo upravo istražujući zločine nad žrtvama nealbanske nacionalnosti.

"Mi smo započeli istraživnaje zločina počinjenih nad žrtvama nealbanske nacionalnosti i nije nam bila prvenstvena ideja trgovina organima, nego sudbina između 300 i 500 nestalih ljudi. Onda smo došli do saznanja o trgovini ljudskim organima", ukazao je tužilac i napomenuo da tužilaštvo sarađuje sa Vilijamsonovim timom i na tom polju.

Glavni tužilac specijalnog istražnog tima Evropske komisije preneo je tokom posete Beogradu da njegova istraga neće biti ograničena samo na trgovinu organima, već će obuhvatiti sve zločine počinjene nad Srbima, koji su opisani u izveštaju Dika Martija.

Sredinom septembra Tužilaštvo za ratne zločine obelodanilo je da ima svedoka koji je direktni učesnik zločina, a deo njegovog iskaza u kom detaljno opisuje, hirurške intervencije nad otetim ljudima objavljen je u medijima.

Prema izveštaju specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija, sumnja se da su u trgovinu organima umešani najviši čelnici nekadašnje OVK, koji su otimali nealbansko stanovništvo, vadili im organe koje su prodavali, a žrtve likvidirali.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track