Ukinuta presuda vođi Alkatraza, suđenje se ponavlja

Apelacioni sud

Ukinuta presuda vođi Alkatraza, suđenje se ponavlja

Crna Hronika -
Vaviću će se pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu ponoviti suđenje za krivično delo teške telesne povrede, dok je odlukom Apelacionog suda pravosnažno oslobođen za nanošenje lakih telesnih povreda Gajiću

BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom je jedan od vođa navijačke grupe “Alkatraz” Aleksandar Vavić (25) bio osuđen na godinu dana zatvora, jer je u januaru 2005. godine na Karaburmi nožem ranio Stefana Gajića i naložio da mu se ponovo sudi.

Vaviću će se pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu ponoviti suđenje za krivično delo teške telesne povrede, dok je odlukom Apelacionog suda pravosnažno oslobođen za nanošenje lakih telesnih povreda Gajiću.

Portaprol Apelacinog suda Mirjana Piljić rekla je da je taj sud ocenio da su osnovani navodi u Vavićevim žalbama da je "presuda zasnovana na bitnim povredama odredaba krivičnog postupka, jer su u njoj izostali razlozi o odlučnim činjenicama, dok su razlozi koji su dati nejasni", navela je Piljić.

To je, kako je navela, dovelo i do nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, zbog čega se za sada ne može ispitati ni činjenični osnov, ni pravni zaključak, pa se, ukidanje prvostepene presude u navedenom delu ukazuje nužnim.

Ovaj "partizanovac" je u vreme izvršenja krivičnog dela bio navijač "Crvene zvezde", ali je nedugo posle incidenta prešao u konkurentski tabor, pa su se tako promenili i iskazi oštećenog Gajića i drugih svedoka, takođe navijača "Partizana".

Do prvobitnog sukoba, došlo je kada je grupa navijača "Partizana" žvrljala po grafitima "Crvene zvezde" u ulici Salvadora Dalija na Karaburmi. Tokom fizičkog obračuna Vavić je Gajiću naneo tešku telesnu povredu ubovši ga nožem.

Gajić i drugi svedoci u policiji su Vavića prepoznali sa 100 odsto sigurnosti, ali su već u istrazi, kada je Vavić prešao u navijački tabor "Partizana", negirali da je on učestvovao u tom incidentu.

Prvi osnovni sud ga je osudio, jer je ocenio da je očigledno da su svedoci namerno menjali iskaze, kako bi zaštitili novog "kolegu" i oslobodili ga odgovornosti.

Vavić je u februaru prošle godine ranjen u sačekuši preko puta Pete beogradske gimnazije na Tašmajdanu. Bio je pogođen u karlicu, a zatim je privatnim vozilom prebačen u Urgentni centar.

Beogradski štampani mediji su tada prenosili da policija pretpostavlja da su u pozadini tog vatrenog obračuna neraščišćeni odnosi u poslovima s drogom.

Prema podacima policije, protiv ovog izgrednika podnošeno je čak 12 krivičnih prijava za nasilničko ponašanje, nedozvoljeno držanje oružja, nanošenje teških telesnih povreda, razbojništva i krađu.

U okrobru 2009. tadašnji Republički javni tužilac Slobodan Radovanović podneo je Ustavnom sudu Srbije predlog za zabranu rada i delovanja 14 ekstremnih podgrupa navijačkih klubova "Partizana", "Crvene zvezde" i "Rada", među kojima je i Vavićeva "Alkatraz", ali o tom predlogu još nije odlučeno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track