Sudski pozivar nije pronašao Krišta, suđenje odloženo

Suđenje

Sudski pozivar nije pronašao Krišta, suđenje odloženo

Crna Hronika -
Sudija Aleksandra Popović naložila je Krištovom braniocu Aleksandri Kovačević da Krišta obavesti o narednom suđenju lično, kako ne bi morala da naloži privođenje

BEOGRAD - Suđenje nekadašnjem generalnom direktoru JP Aerodrom "Nikola Tesla" Bojanu Krištu zbog "probijanja" poslovnog budžeta 2008. godine ponovo je danas odloženo za 6. decembar u Privrednom sudu u Beogradu, pošto je konstatovano da sudski pozivar iz četiri pokušaja nije uspeo da mu uruči poziv.

Sudija Aleksandra Popović naložila je Krištovom braniocu Aleksandri Kovačević da Krišta obavesti o narednom suđenju lično, kako ne bi morala da naloži privođenje.

Popovićeva je rekla da sudski pozivar nije uspeo da Krišta pronađe na prijavljenoj adresi 19, 21, 24. i 26. septembra, na šta je njegov branilac istakla da Krišto ne izbegava suđenje i da je na toj adresi ranije primao pozive i druge sudske spise.

Kovačevićeva je navela da je Krišto uglavnom pred svako suđenje kontaktira kako bi proverio vreme ročišta, ali da to ovog puta nije učinio, i zato smatra da nije bio obavešten o održavanju suđenja.

Bivšem generalnom direktoru Aerodroma sudi se po optužnom predlogu Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu zbog privrednog prestupa.

On se tereti za nezakonito "probijanje" Programa Vlade Srbije za poslovanje Aerodroma 2008. godine za više od šest miliona dinara.

Za taj prekršaj zaprećena je isključivo novčana kazna, tako da Krištu, kao odgovornom licu, preti kazna od 5.000 do 200.000 dinara.

Aerodromu "Nikola Tesla" kao pravnom licu preti kazna od 30.000 do 3.000.000 dinara, koja se plaća iz sredstava preduzeća.

Prijavu protiv Krišta i Aerodroma "Nikola Tesla" tužilaštvu je, u februaru 2009. godine, podneo Sektor za budžetsku inspekciju i reviziju Odeljenja budžetske kontrole Ministarstva finansija, prema čijem nalazu i zaključku je Program poslovanja JP Aerodrom „Nikola Tesla" za 2008. godinu, "probijen" je za 6.313.323 dinara.

Nakon toga, tužilaštvo je Trgovinskom sudu (sada Privrednom) podnelo optužni predlog protiv Krišta i Aerodroma "Nikola Tesla".

Krišto se tereti da je po stupanju na funkciju generalnog direktora izdejstvovao promene unutrašnjeg Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji poslova, među kojima je i sporna odredba koja daje mogućnost uvećanja zarade menadžmenta preduzeća kroz periodične stimulacije, godišnje stimulacije i stimulacije za uvećanje vrednosti preduzeća.

Izmenama i dopunama pravilnika je utvrđeno da odluke o isplati sve tri vrste stimulacija za radnika preduzeća donosi neposredni rukovodilac (direktor delatnosti), a za zaposlene u kabinetu generalnog direktora i menadžment preduzeća (10 direktora u menadžmentu) donosi generalni direktor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track