300.000 evra hteli da ukradu sa računa SPC u Lici

Pohapšeni prevaranti

300.000 evra hteli da ukradu sa računa SPC u Lici

Crna Hronika -
Prevarantski dvojac - pirotehničar i poljoprivrednik - s falsifikovanim dokumentima naplaćivali nepostojeće dugove

ZAGREB - Hrvatska policija pokušava da otkrije pozadinu serije pokušaja prevara, koje su se sve do prošle sedmice odvijale na području Zagreba, a u kojoj je oštećena i Srpska pravoslavna crkva, odnosno parohija u selu Glavice kod Otočca u Lici.

Prošle sedmice uhapšeni su u Zagrebu pirotehničar Romeo Z. i poljoprivrednik Ivan S, a sumnja se da se iza operacije skriva još najmanje jedna, za sada nepoznata osoba.

Dvojac se sumnjiči da su falsifikovanim dokumentima o dugu (zadužnicama) pokušali da dobiju nekoliko miliona kuna. Romeo Z. uhapšen je nakon što je sredinom meseca uz pomoć falsifikovanog dokumenta s računa preduzeća građevinskog preduzetnika Ivice Volođe iz Novog Vinodolskog pokušao da naplati 971.000 kuna, i to u ime svoje majke Verice Z, penzionerke koja živi u Sunji.

Kao žirant je bio naveden vlasnik najveće hrvatske kladionice Super Sporta, Danko Čorić. Fina je prijavila falsifikat, a nakon što je policija uhapsila Romea Z, počela je istraga da li je sličnih pokušaja prevara bilo i ranije.

Tada su otkrili i slučaj s crkvom Svete Petke u Glavicama, maloj parohiji kraj Otočca. Njen pravni zastupnik, poznati zagrebački advokat Đorđe Ilić, umro je pre godinu dana, a njegovog su se starog pečata prevaranti domogli na nepoznat način.

Utvrđeno je da je Romeo Z. u septembru i oktobru ove godine lažnom zadužnicom pokušao da prebaci 250.000 evra s računa firme Team iz Čakovca, u većinskom vlasništvu preduzetnika Josipa Švende, na račun pravoslavne crkvene opštine u Glavacama.

To je Romeo Z. pokušao da obavi u poslovnici Siti Ekspresa (City Express), ali su ga službenici "provalili", pa transakcija nije uspela. Ni drugi deo plana, kojim je novac s računa parohije, ali ovaj put 300.000 evra, trebao biti prebačen na račun njegove majke u Sunju, nije uspeo. Tada su ga otkrili zaposleni jedne poslovnice Finansijske agencije (Fina).

Nakon hapšenja Romea Z. policija je otkrila da mu je falsifikovane dokumente koje su overavali pečatom parohije nabavljao Ivan S, a policija je ustanovila i da je s njima radila još jedna osoba. kojoj za sada znaju samo nadimak, piše.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track