Karadžić traži da se odbaci žalba tužilaštva za genocid

Hag

Karadžić traži da se odbaci žalba tužilaštva za genocid

Crna Hronika -
Bivši predsednik RS tvrdi da je važno da se konačno stavi tačka na ono što su Međunarodni sud pravde i Sudska veća već zaključili - da događaji u bosanskim opšstinama 1992. godine nisu bili genocid

HAG - Bivši predsednik i vrhovni komandant oružanih snaga Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je od Haškog tribunala da odbaci žalbu tužilaštva na odluku o njegovom oslobađanju za genocid u sedam bosanskih opština. Karadžić tvrdi da je važno da se konačno stavi tačka na ono što su Međunarodni sud pravde i Sudska veća već zaključili - da događaji u bosanskim opšstinama 1992. godine nisu bili genocid.

"To ne znači da žrtve nisu patile isto kao da je bio genocid, ni da zločini počinjeni nad njima nisu bilo isto toliko ozbiljni", istakao je Karadžić, preneo je BIRN.

On je optužen za genocid u Srebrenici, proterivanje Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu kroz neselektivno granatiranje i snajpersku paljbu, kao i uzimanje mirovnjaka UN za taoce. Karadžić je ranije tražio da svih 11 optužbi protiv njega budu odbačene. Sudsko veće je presudilo da je tužilaštvo predstavilo dovoljno dokaza za 10 od 11 tačaka optužnice, ali je oslobodilo Karadžića za genocid u sedam opština BiH 1992.

U međuvremenu, svedok Momir Garić, bivši oficir Teritorijalne odbrane u Novom Sarajevu, izjavio je na suđenju Karadžiću da srpske snage nisu imale nameru da terorišu civile u Sarajevu 1992, već samo da brane srpska sela, navodi BIRN. On je kazao da su snage bosanskih Srba poštovale međunarodne zakone, dok su bošnjačke snage zloupotrebljavale civilne zgrade i krijumčarile oružje u humanitarnim konvojima.

Garić je tvrdio da se na početku rata JNA raspala, pa su se štabovi snaga teritorijalne odbrane, uključujući štab u Novom Sarajevu u kome je on radio, sami organizovali. "Organizovana grupa građana je postavila odbrambenu liniju ispred kuća i delova grada gde su živeli Srbi. Nije bilo ni jednog jedinog napada na delove grada u kojima su muslimani bili većina. Linije razgraničenja su ostale nepromenjene do kraja rata", ispričao je Garić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja