Priveden Jovica Stefanović Nini

Afera Jugoremedija

Priveden Jovica Stefanović Nini

Crna Hronika -
U akciji kriminalističke policije privode se Zlatko Marković i Olga Antić

BEOGRAD - Kriminalistička policija privela je bivšeg generalnog direktora "Jugoremedije" Jovicu Stefanovića Ninija, bivšeg direktora za organizaciona, ekonomska i pravna pitanja te fabrike Zlatka Markovića i direktorku preduzeća "Nini DOO" Olgu Antić, rečeno je u MUP-u.

Oni se sumnjiče da su zloupotrebom službenog položaja na štetu "Jugoremedije" Stefanoviću pribavili korist od oko 7,5 miliona evra.

Stefanović, koji je vlasnik preduzeća "Jaka 80" iz Makedonije, je preko firme MD "Nini" iz Niša 2002. godine na javnoj aukciji od Agencije za privatizaciju kupio 42 odsto akcija zrenjaninske fabrike iz državnog portfelja.

Naredne godine "Jaka 80" umesto da izvrši dokapitalizaciju "Jugoremedije" vrši konverzijum duga u akcije.

Ta potraživanja, kako sumnjaju izvori bliski istrazi, stvorena su upravo na osnovu nabavke sirovina za izradu lekova koja je "Jugoremedija" nabavljala od "Jake 80", a tako je Stefanović postao većinski vlasnik fabrike lekova.

Iako je 2006. sud poništio dokapiltalizaciju, sve do marta naredne godine Stefanović je upravljao "Jugoremedijom".

Stefanović je poznat i iz afere o privatizaciji "Srboleka" 2005. godine, a zbog sumnje da je oštetio tu farmaceutsku kompaniju za više od pet miliona evra uhapšen je 2010. godine, ali ubrzo pušten.

Privatizacija "Jugoremedije" i "Srboleka" spadaju u sporne 24 privatizacije kojima se poslednjih meseci bave novooformljene radne grupe Uprave kriminalističke policije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja