Sanaderova odbrana traži oslobađajuću presudu

Zagreb

Sanaderova odbrana traži oslobađajuću presudu

Crna Hronika -
Sanaderov advokat Čedo Prodanović utvrdio je da nije dokazano da je bivši premijer počinio krivična dela za koja se tereti

ZAGREB - Odbrana bivšeg premijera Hrvatske Ive Sanadera odbacila je na Županijskom sudu u Zagrebu optužbe protiv njega za ratno profiterstvo i primanje mita i zatražila oslobađajuću presudu za nekada najmoćnijeg hrvatskog političara.

Na početku iznošenja završnih reči, Sanaderov advokat Čedo Prodanović utvrdio je da nije dokazano da je bivši premijer počinio krivična dela za koja se tereti.

"Nije dokazano osnovno, a to je da je Sanader dobio proviziju", rekao je Prodanović osvrćući se na prvu tačku optužnice u slučaju Hipo (Hypo).

Tužilaštvo tereti Sanadera za ratno profiterstvo, odnosno uzimanje oko 480.000 evra provizije za kredit koji je Hrvatska dobila od Hipo banke dok je bio zamenik ministra spoljnih poslova sredinom 1990-tih.

U objedinjenom postupku mu se sudi i za navodno uzimanje 10 miliona evra mita od direktora MOL-a za prepuštanje mađarskoj naftnoj kompaniji upravljačkih prava u Ini iz koje je pritom trebalo da bude izdvojeno nerentabilino plinsko poslovanje.

Sanaderova odbrana tvrdi da je glavni pregovarač sa Hipo bankom za dobijanje kredita bio tadašnji ministar spoljnih poslova Mate Granić, a ne Sanader, koji je bio njegov zamenik. Advokat Prodanović je rekao da je utvrđeno da je provizija isplaćena osobi pod imenom Eugen Laksa ili nekome ko se tako predstavio, a ne njegovom klijentu, kako to tvrdi tužilaštvo koje smatra da se pod Laksinim imenom krije Sanader.

Prodanović je ukazao na specifičnosti celog sudskog postupka, jer se prvi put sudi bivšem premijeru, koji je bio i predsednik Hrvatske demokratske zajednice, pa su mediji sve vreme intenzivno pratili postupak "manje profesionalno a više senzacionalistički".

Istakao je da je tužilaštvo počinilo niz grešaka u postupku koji je "krenuo napamet" uz podršku, kako je rekao, odabranih medija koji su od tužilaštva dobijali podatke, a za uzvrat su nekritički pratili suđenje.

"Godinu dana se o njemu priča na najgori način, naziva ga se veleizdajnikom, a članove njegove porodoce prikazuje se kao osobe koje troše novac stečen kriminalom", upozorio je Prodanović.

On je ocenio da takva klima stvara pritisak i na svedoke i na sud zbog čega se postavlja pitanje da li je on ostvario pravično suđenje.

Odbrana će se u nastavku osvrnuti i na optužbe u slučaju Ina - MOL.

Tužilaštvo je juče tražilo maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora za nekada najmoćnijeg političara u zemlji, jer smatra da je dokazano da je on počninio krivična dela za koja ga terete.

Pošto završne reči bude iznela odbrana, sudsko veće će odlučiti kada će objaviti prvu presudu nekada najmoćnijem hrvatskom političaru koji se u još nekoliko slučajeva tereti za korupciju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track