Za ovo je Gotovina nagrađen slobodom
Foto: FONET

Etničko čišćenje

Za ovo je Gotovina nagrađen slobodom

Crna Hronika -
Sudije u obrazloženju presude smatraju da Gotovina i Markač nisu krivi za preko 1.900 ubijenih i nestalih i preko 250.000 proteranih Srba iz Kninske krajine

BEOGRAD - Oslobađanje dvojice hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača podiglo je na noge javnost u Srbiji, koja je izrazila nezadovoljstvo, šok i nevericu skandaloznom presudom Haškog tribunala, dok je u Hrvatskoj u toku opšte slavlje.

Sudije Haškog tribunala u obrazloženju presude smatraju da Gotovina i Markač nisu krivi za preko 1.900 ubijenih i nestalih i preko 250.000 proteranih Srba iz Kninske krajine.

Gotovina je oslobođen i za prekomerno gađanje gradova Benkovca, Obrovca i Knina, a sudsko veće utvrdilo je da nije bilo u pitanju neselektivno gađanje civilnih ciljeva.

Da podsetimo, Hrvatska vojna operacija " Oluja" započela je u četiri sata ujutro 4. avgusta 1995 godine artiljerijskom pripremom duž celog sektora Jug i Zapad i Sever, a glavno komandujući na južnom strateškom pravcu bio je general Gotovina, koji je oslobođen optužbe za udruženi zločinački poduhvat s ciljem uklanjanja srpskog stanovništva iz Krajine pretnjom oružane sile zašta je u prvostepenom postupku bio osuđen na 24 godine zatvora, a Mladen Markač komandant specijalne policije na 18 godina zatvora.

Operaciju Oluja obeležio je veliki broj zločina kako u toku same operacije, tako i posle nje, pa tu valja spomenuti napad hrvatskih migova i helikoptera na izbegličku kolonu kod Dvora na Uni, zatim Petrovačka cesta, a posebno je surovo bilo likvidiranje starijeg stanovništva po Ravnim Kotarima i svirepo streljanje hendikepiranih osoba u Dvoru kome su prisustvovali i danski vojnici Unprofora, kao i kameovanja izbegličkih kolona koje su se autoputem povlačile prema Srbiji.

Pred naletom hrvatske vojske i tenkova iz RSK pobeglo je 250.000 ljudi koji su spas potražili u tadašnjoj SRJ i Republici Srpskoj.

Srbi tuže MPRI zbog planiranja OlujeSud u Čikagu početkom septembra ove godine prihvatio je tužbu protiv američke korporacije Militeri profešnal rizorsiz (MPRI) koju su tužile srpske organizacije u SAD "Žrtve genocida u Krajini" i "Srpski krajiški sabor" zbog učestvovanja u operaciji Oluja.

Srbi optužuju MPRI da je obučavala Hrvatsku vojsku u Oluji, operaciji genocida i progona 200.000 Srba iz Krajine.

Sudu je dostavljen ugovor između MPRI i Hrvatske o obuci hrvatskih oficira i vojnika. Sudija Ruben Kastiljo, iz Federalnog suda u Čikagu, proglasio je državu Ilinois nadležnom za suđenje s obzirom da MPRI ima filijale i poslove u toj državi. Srbi iz Hrvatske koji su podneli tužbu žive u Čikagu, Milvokiju, Rokfordu i okolini.

Predstavnik tužene firme MPRI tvrdi da tužba nema ozbiljno utemeljenje. Ovaj službenik je 1990-ih godina radio u kancelariji ove firme u BiH, ali nije želeo da se predstavi.

Srbi su u tužbi naveli da od MPRI traže 10 milijardi dolara, odnosno 25.000 za svakog od 200.000 izbeglih Srba.Službenik tvrdi da MPRI nije nikakva tajna organizacija, niti obavlja prljave poslove za američku vladu. Kažu da je najveći korisnik njihovih usluga američko Ministarstvo obrane, ali i da imaju 25 sedišta širom država u SAD-u i da sarađuju sa više od 40 zemajja sveta.

MPRI je osnovana 1987. i čine je penzionisani oficiri američke vojske.Sagovornik priznaje da je MPRI 1994. sarađivao s hrvatskom vojskom, ali ne vidi u tome kršenje UN embarga na naoružavanje Hrvatske.

- Mi ne naoružavamo, naša misija je obučavanje kroz proces treninga, s ciljem da se naši korisnici poduče kako da organizuju logističku podršku... - kaže ova predstavnik.

Dodaje da oni ne mogu da čitaju misli i namere njihovih partnera, odnosno da nije znao za koje operacije su obučavali Hrvate.

Činjenicu da se Federalni sud u Čikagu proglasio nadležnim, smatra normalnom pravosudnom procedurom, ali tužbu ocenjuje promašenom, ali priznaje da je u akciju bio uključen američki državni vrh.

Ante Gotovina je inače uoči Oluje posetio trening centar u američkom Fort Irvinu, a nakon toga je u društvu dvojice američkih atašea obišao Dinaru. Sećanje na stravične zločine nad Srbima ostavio je film "Oluja nad Krajinom" zbog koga se digla cela Hrvatska tvrdeći da je lažan, a pokazao je samo delić etničkog čišćenja Srba u Republici Srpskoj Krajini, koji možete pogledati ovde.

Pažnja, video snimak uznemirujućeg sadržaja!

http://www.youtube.com/watch?v=qDF0umz7sgY
http://www.youtube.com/watch?v=IulcmlI1DC0
http://www.youtube.com/watch?v=WyUJ5KJKHj4
http://www.youtube.com/watch?v=eDV3RGQ5-NA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track