Milovanović: Bežao sam jer su me maltretirali čuvari

Specijalni sud

Milovanović: Bežao sam jer su me maltretirali čuvari

Crna Hronika -
Željko Milovanović ispričao je sudiji da je pokušao da pobegne zajedno sa Sretkom Kalinićem zbog torture koju je trpeo pošto kako navodi je lažno optužen za organizovanje štrajka glađu u Centralnom zatvoru

BEOGRAD - Optuženi Željko Milovanović ispričao je na suđenju u Specijalnom sudu u Beogradu da je sa Sretkom Kalinićem iz pritvorske jedinice tog suda u februaru pokušao da pobegne zbog torture koju je trpeo pošto je, kako je naveo, lažno optužen za organizovanje štrajka glađu u Centralnom zatvoru."Sve je počelo od protesta u CZ-u. Kada je Toma Nikolić, sadašnji predsednik, počeo štrajk glađu ispred Skupštine Srbije (april 2011), onda smo i mi počeli miran štrajk, a mene su proglasili krivcem i organizatorom. Prebacili su me prvo u neku kancelariju, u kojoj su upravnik i načelnik počeli da skaču i psuju Nikolića...", naveo je Milovanović.

Posle toga on je prebačen iz Okružnog zatvora u Bačvanskoj ulici u pritvorsku jedinicu u zgradi Specijalnog suda, odakle je u februaru sa Kalinićem pokušao bekstvo.

"Ovaj beg bio je iniciran svim radnjama koje su upravnik i načelnik preduzeli - vezivali mi i ruke i noge lancima ne samo kad izlazim već i kad sam u ćeliji", ispričao je optuženi koji je u pritvoru tri i po godine, jer mu se sudi za ubistvo hrvatskog novinara Ive Pukanića.

Na današnjem suđenju svedočila su i dva čuvara, a suđenje se nastavlja sutra kada bi trebalo da svedoče pripadnici Žandarmerije koji su sprečili beg Milovanovića i Kalinića.Suđenje će, kao i danas, iz bezbednosnih razloga biti održano u specijalnoj sudnici Okružnog zatvora u Beogradu,

a na optuženičkoj klupi će se naći i dvojica stražara Ninoslav Strahinić i Nenad Mitrović, koji se terete da su im pomogli u pokušaju bekstva.

Strahinić i Mitrović bili su dežurni čuvari u pritvorskoj jedinici, kada su 7. februara, oko 5.30 sati, Kalinić i Milovanović uspeli da izađu iz svojih ćelija 75 i 77 i pokušaju da napuste zatvor u Ustaničkoj ulici, ali su ih u tome sprečili pripadnici Žandarmerije koji čuvaju zatvorski kompleks sa spoljne strane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track