AFERA AGROBANKA: Jožef Kasa ojadio banku za 13 miliona evra?!

Nova hapšenja u aferi „Agrobanka“

AFERA AGROBANKA: Jožef Kasa ojadio banku za 13 miliona evra?!

Crna Hronika -
Bivši potpredsednik vlade osumnjičen da je od 2007. do 2010. odobrio sporne kredite preduzećima koja su u vlasništvu Peđe M.

BEOGRAD/subotica - Ćelije sve punije!Jožef Kasa (67), nekadašnji direktor subotičke filijale Agrobanke i bivši potpredsednik Vlade Srbije, uhapšen je zbog sumnje da je u periodu od 2007. do 2010. godine zloupotrebom položaja oštetio tu banku za više od 13 miliona evra! Osim Kase, privedeni su Zoran M., njegov nekadašnji zamenik u Agrobanci, Peđa M., inače vlasnik preduzeća „Azohem“, „Mala Bosna“ i „Azotara Subotica“, i sudski veštak Miomir P.Akcija hapšenja započela je juče oko 7.30 sati, kad su policajci pokucali na vrata porodične kuće Jožefa Kase u Subotici.- Kasa je bio zbunjen, ali ne i iznenađen. Izgledao je kao da je očekivao da ćemo doći. Kad su mu policajci pokazali nalog za privođenje na informativni razgovor, zamolio ih je da iz kuće uzme lične stvari, a potom je mirno pošao sa službenicima - kaže izvor Kurira iz istrage.Jožef Kasa i Zoran M. su, kako se sumnja, u dogovoru s Dušanom Antonićem, bivšim predsednikom IO Agrobanke koji je ranije priveden, i njegovim saradnicima, mimo zakona odobrili tri kredita i pet bankarskih garancija pod povoljnijim uslovima i bez adekvatnih sredstava obezbeđenja preduzećima „Azohem“, „Mala Bosna“ i „Azotara Subotica“, koji su u vlasništvu Peđe M.- Veštak Miomir P. tereti se da je u dogovoru s Peđom M. sačinio osam lažnih procena nepokretnosti Fabrike za proizvodnju veštačkog đubriva „Azotara Subotica“ i višestruko ih precenio, kako bi za potrebe Agrobanke bio stvoren privid obezbeđenja za vraćanje kredita. Na taj način su Peđi M. pribavili oko 13 miliona evra - kaže izvor Kurira.Afera „Agrobanka“ otvorena je 7. avgusta, kad je uhapšeno prvih sedmoro osumnjičenih. Lisice na ruke tada su stavljene i Dušanu Antoniću, bivšem predsedniku Izvršnog odbora banke. U međuvremenu, zbog davanja kredita bez adekvatnog pokrića broj uhapšeni popeo se na 25. Njih 19 je u pritvoru, dok je za šestoro osumnjičenih određena mera kućnog pritvora, s narukvicom za elektronski nadzor. Ovim zloupotrebama Agrobanka je oštećena za više od 300 miliona evra!Kako je prokomentarisano hapšenje u Subotici

Dačić: Udar na korupciju!

Ivica Dačić, ministar policije, potvrdio je da su osumnjičeni učestvovali u malverzacijama prilikom odobravanja sredstava Agrobanke.- Privođenje Kase nema nikakve veze s pitanjem nacionalnih manjina, već samo s borbom protiv korupcije. Mi ne gledamo po nacionalnoj i političkoj pripadnosti - rekao je Dačić.

Dulić: Neka istražni organi rade svoj posao

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić rekao je juče da je iznenađen hapšenjem Jožefa Kase.- Vrlo je nezahvalno u ovim vremenima spekulisati o takvim stvarima. Neka istražni organi rade svoj posao - kratko je prokomentarisao Dulić.

Pastor: Nisam iznenađen

Lider SVM Ištvan Pastor rekao je da ga informacija o privođenju Jožefa Kase nije iznenadila. Pastor je podsetio da Kasa nije član SVM više od dve i po godine.- Mislim da čitav ovaj postupak nema veze sa stranačkom pripadnošću niti s njegovom nacionalnom pripadnošću - rekao je Pastor.

Nije se iznenadio kad je ugledao policajce na kućnom pragu
Nije se iznenadio kad je ugledao policajce na kućnom pragu

Uzajamne optužbeJožef Kasa, Zoran M. i Miomir P. saslušani su juče u policiji i njima je određeno policijsko zadržavanje do 48 sati, dok Peđa M. do zaključenja ovog broja Kurira još nije bio saslušan.- Sva trojica saslušanih su negirali delo koje im je stavljeno na teret i međusobno su optuživali jedni druge - rekao je sagovornik Kurira blizak istrazi.Ko je Jožef KasaJožef Kasa završio je Ekonomski fakultet u rodnoj Subotici, a politikom je počeo da se bavi kao kadar Saveza komunista. Nakratko je prešao u reformiste Ante Markovića, a zatim u Demokratski savez vojvođanskih Mađara. Savez vojvođanskih Mađara osnovao je 1994. godine, a na izborima 1996. SVM je osvojio tri poslanička mandata u saveznoj skupštini i četiri mesta u Skupštini Srbije. Na izborima 24. septembra 2000. SVM je u koaliciji DOS postao parlamentarna stranka, a Jožef Kasa potpredsednik vlade Zorana Đinđića, a potom i u vladi Zorana Živkovića. Na izborima 2003. SVM nije prešao cenzus, tako da je prvi put od 1997. ostao bez poslaničkog mesta u Skupštini. Od 2007. do 2010. Kasa je bio direktor filijale Agrobanke u Subotici, a 2010. godine izbačen je iz SVM.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track