Najnovije vesti

Hrvatska od Haga traži dokumentaciju o suđenju generalima
Foto: Tanjug

Razgovori

Hrvatska od Haga traži dokumentaciju o suđenju generalima

Crna Hronika
Dokumentacija haškog tužilaštva zatražena je za potrebe daljeg postupanja tužilaštva u predmetima zbog krivičnih dela ratnih zločina po kojima već postupaju nadležna županijska tužilaštva

ZAGREB - Hrvatsko tužilaštvo je zatražilo od haškog tužilaštva celu dokumentaciju o postupku protiv trojice hrvatskih generala oslobođenih za zločine u "Oluji", u cilju daljeg postupka u slučajevima ratnih zločina, saopštilo je hrvatsko državno tužilaštvo.

Kako je navedeno na internet stranici tog tužilaštva, dokumentacija haškog tužilaštva zatražena je za potrebe daljeg postupanja tužilaštva u predmetima zbog krivičnih dela ratnih zločina po kojima već postupaju nadležna županijska tužilaštva.

U vezi s napretkom u predmetima ratnih zločina, koji su označeni kao nacionalni i regionalni prioriteti, u sredu su se sastali predstavnici tužilaštva, direkcije policije i županijskih tužilaštava koji rade na predmetima ratnih zločina, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je ukazano na potrebu da se od drugih agencija i onih koji imaju arhive zatraži dostavljanje svih podataka koji se odnose na pojedine slučajeve, a dokumentacija će se zatražiti i putem međunarodne pravne pomoći.

"Razmatrano je i ostvarivanje Strategije za istraživanje i procesuiranje ratnih zločina počinjenih od 1991. do 1995, koju je napravilo hrvatsko ministarstvo pravde, kao i akcionog plana državnog tužilaštva, a naglašena je i potreba pojačanog angažmana policijskih službenika i državnih tužilaca na otkrivanju počinilaca krivičnih dela i prikupljanju podataka", ističu u tužilaštvu.

Predstavnici vlade često ističu da Hrvatska želi procesuirati zločine u "Oluji", ali je, na najave novih optužnica za zločine u "Oluji" koje su u sredu stigle i iz Srbije, više ministara izjavilo da one ne mogu uticati na oslobađajuću presudu hrvatskim generalima.

U "Oluji" je u bivšem sektoru "Jug", koji je obuhvatao severnu Dalmaciju i južnu Liku, za vreme "Oluje" i nakon nje ubijeno ili nestalo 410 srpskih civila, ali je generalima suđeno za zločine na znatno manjem području.

U UN sektoru Sever, koji je obuhvatao baniju i Korduin, pobijeno je ili nestalo 268 srpskih civila, ali za te zločine niko nije optužen.

Odbrana generala Ante Gotovine i Mladena Markača koji su nedavno oslobođeni, kao i Ivana Čermaka koji je oslobođen lane, više puta je ukazala na važnost dokumentacije haškog tužilaštva iz postupka protiv njih.

Gotovinin advokat Luka Mišetić rekao je da su tokom suđenja prihvaćen dokazi za 44 žrtve ratnih zločina, što je 15 puta manje od broja civilnih žrtava koji su u svojim izveštajima navodile nevladina udruženja.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...