Zeleno svetlo za izručenje Srbina u BiH zbog ratog zločina

Izrael

Zeleno svetlo za izručenje Srbina u BiH zbog ratog zločina

Crna Hronika -
Zahtev za njegovim izručenjem podnela je Vlada BiH avgusta 2010. godine, a izraelski Vrhovni sud podržao je presudu nižeg suda da se realizuje ekstradicija

TEL AVIV - Izraelski Vrhovni sud podržao je presudu nižeg suda da se izruči Srbin Aleksandar Cvetković, koji ima izraelsko državljanstvo, u Bosnu i Hercegovinu pod optužbom za genocid.Cvetković se sumnjiči da je 1995. godine učestvovao u pogubljenju muslimana u Srebrenici, kao pripadnik Vojske Republike Srpske.

Jerusalimski okružni sud je presudio ranije da on može da se izruči, ali je potom upućena žalba Vrhovnom sudu, navodi "Džeruzalem post".

Zahtev za njegovim izručenjem podnela je Vlada BiH avgusta 2010. godine.Cvetkovićevi advokati su, između ostalog, kazali da je on zaprepašćen optužbama, jer je bio vojnik i nije učestovavao u akcijama koje mu se pripisuju. Međutim, neki ocevici su tvrdili da je bio učesnik "masakra na farmi Branjevo" 16. jula 1995. godine.

Svedočio je Dražen Ardomović, koji je inače bio svedok i protiv drugih osumnjičenih za Srebrenicu, a služio je navodno u istoj jedinici kao Cvetković.

U svedočenju je naveo da su tog dana komandanti rekli da će za nekoliko minuta autobusi sa muslimanima iz Srebrenice počceti da stižu i da ih treba pogubiti. Kada je autobus stigao, komandanti su naredili vojnicima da izvedu ljude i odvedu ih na mesto gde će biti pogubljeni.

Kako prenose izraelski mediji, Ardomović je posvedočio da je u egzekuciji učestvovalo osam vojnika i procenio d aje ubijeno od 1000 do 1200 ljudi.

Još jedan svedok, identifikovan samo inicijalima ZI, je takođe svedočio da je Cvetković jedan od osmorice srpskih vojnika koji su učestvovali u egzekuciji na farmi.

On je rekao da su autobusi stizali svakih 20 do 30 minuta i da su vojnici odvodili grupe od po 10 putnika u dobu od 18 do 60 godina. Cvetković je imigrirao u Izrael sa suprugom i decom 2006. i primio izraelsko državljanstvo, jer mu je žena Jevrejka . On je radio u jednoj fabrici i živeo u Karmielu na severu Izraela, pre nego što je uhapšen u januaru prošle godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track