General Krstić verovatno prvi haški osuđenik u Poljskoj

Odluka 6. decembra

General Krstić verovatno prvi haški osuđenik u Poljskoj

Crna Hronika -
Međunarodni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji zatražio je od Poljske da primi generala Radislava Krstića na izdržavanje kazne, s obrazloženjem da ni u jednoj zemlji na Zapadu ne može da mu garantuje bezbednost

VARŠAVA - Bosansko-srpski general Radislav Krstić osuđen u Hagu za ratne zločine u Srebrenici na 35 godina zatvora biće verovatno prvi osuđeni za ratne zločine na izdržavanju kazne u Poljskoj u poslednje tri decenije, o čemu će 6. decembra odlučiti sud u Varšavi.

Međunarodni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji zatražio je od Poljske da primi generala Krstića, osuđenog 2001. godine, na izdržavanje kazne s obrazloženjem da ni u jednoj zemlji na Zapadu ne može da mu garantuje bezbednost, javljaju danas poljski mediji.

Sud u Varšavi razmatraće naredne sedmice da li bi prihvatanje haškog osuđenika bilo u skladu sa poljskim zakonima i da li bi moglo da naruši suverenitet i bezbednost Poljske.

Posle suda, konačna odluka je na ministru pravde, a general može da se žali i na sudsku presudu i na odluku ministra.

"Ukoliko bi došao na izdržavanje kazne, ona bi u posebnom procesu bila preinačena, jer poljski zakoni ne znaju za kaznu od 35 godina. Može to da bude kazna od 25 godina", kazao je za Gazetu viborču sudija Okružnog suda u Varšavi, Igor Tuleja, kome je pripao taj predmet.

Uslove u zatvoru kontrolisao bi međunarodni Crveni krst, a Tuleja je rekao da bi trebalo obezbediti da general bude izolovan od ostalih zatvorenika.

Poljska je 2008. godine potpisala sporazum sa UN o preuzimanju maksimalno pet haških osuđenika na izdržavanje kazne u Poljskoj, a Sejm poljskog parlamenta dobio je uveravanja od vlade da prihvatanje osuđenika neće pogoršati odnose sa Srbijom.

"Sve zemlje sa prostora bivše Jugoslavije sarađuju sa Haškim tribunalom, pa i Srbija", kazao je tada u debati u Sejmu Igor Đaluk iz Ministarstva pravde.

Poslednji stranac, Nemac Erik Koh, osuđen za ratne zločine tokom Drugog svetskog rata u Istočnoj Pruskoj, preminuo je u poljskom zatvoru 1986. godine, pošto smrtna kazna na koju je osuđen posle rata nikada nije izvršena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track