Simoviću i Kaliniću ponovo 40 godina zatvora

Potvrđena kazna

Simoviću i Kaliniću ponovo 40 godina zatvora

Crna Hronika -
Specijalni sud na ponovljenom suđenju u predmetu zemunski klan Miloša Simovića i Sretka Kalinića ponovo osudio na 40 godina zatvora

BEOGRAD - Specijalni sud u Beogradu potvrdio je danas pravosnažnu presudu kojom su na po 40 godina zatvora osuđeni Miloš Simović i Sretko Kalinić zbog niza ubistava, otmica i drugih krivičnih dela koja su izvršili kao pripadnici "zemunskog klana".

Tužilaštvo za organizovani kriminal je saospstilo da je Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu donelo presudu prema kojoj ostaje na snazi presuda kojom su Simović i Kalinić bili osuđeni u odsustvu na maksimalne kazne zatvora pred tim sudom.

Njima je, kako se podseća u saopštenju, sud odbio ponavljanje postupka, jer su osuđeni u odsustvu, a pošto su bili u višegodišnjem bekstvu,postupak je ponovljen samo u odnosu na njih dvojicu.

Oni imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu na današnju odluku suda, a pravosnažna presuda kojom su osuđeni na maksimalnu zakonsku kaznu ostaje na snazi sve do izricanja nove pravosnažne presude.Kalinić i Simović su posle sedam i po godina bekstva, uhapšeni u junu 2010, a sud im je na njihov zahtev dozvolio obnovu procesa, jer im se sudilo u odsustvu.

Kako je tokom prvobitnog procesa utvrđeno, a današnjom presudom potvrđeno, Simović i Kalinić su zajedno učestvovali u devet ubistava, dizanju u vazduh firme "Difens roud", kao i otmicama Suvada Musića i Milije Babovića.Kalinić je, prema pravosnažnoj presudi, bio direktni izvršilac likvidacija Todora Gardaševića, Sredoja i Zorana Šljukića, Zorana Uskokovića Skoleta, Miloša Stevanovića, Jovana Guzijana, Radeta Cvetića i Ivice Nikolića.Uloga Miloša Simovića u tim ubistvima bila je da sa još nekoliko pripadnika klana prati žrtve i o njihovom kretanju obaveštava Kalinića.U slučaju ubistva Branislava Lainovića Dugog njihove uloge su bile zamenjene.Simoviću i Kaliniću nedavno je Apelacioni sud potvrdio presudu kojom su osuđeni na po 30 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Đinđića.

Simović se u noći između 9. i 10. juna 2010. godine predao graničnoj policiji Srbije na prelazu sa Hrvatskom, dva dana nakon što je u Zagrebu teško ranio Kalinića, s kojim se, kako sumnja tužilaštvo, skrivao više od sedam godina, od ubistva premijera Đinđića 12. marta 2003.

Kalinić je 8. juna 2010. godine uhapšen u Hrvatskoj, a 25. avgusta izručen Srbiji.

On je bio prvi hrvatski državljanin koji je izručen po Sporazumu o međusobnom izručenju sopstvenih državljana između Srbije i Hrvatske.Protiv Kalinića i Simovića u toku je i sudski postupak u kome su, zajedno sa Lukom Bojovićem i Vladimirom Milisavljevićem zvanim Vlada Budala, optuženi za tri ubistva i dva pokušaja ubistva.Kalinić se sudi i zbog pokušaja bekstva iz sudske jedinice Okružnog zatvora u Beogradu 7. februara, koja se nalazi u zgradi Specijalnog suda u Ustaničkoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track