Nastavak suđenja u Hagu posle zimske pauze

Tribunal

Nastavak suđenja u Hagu posle zimske pauze

Crna Hronika -
Tribunal posle zimske pauze nastavlja suđenje Goranu Hadžiću, a u četvrtak pred sudskim veće pojaviće se ponovo general Ratko Mladić

HAG – Haški tribunal, posle tronedeljne zimske pauze, nastavlja suđenje Goranu Hadžiću, a u četvrtak bi u sudnici ponovo trebalo da se pojavi general Ratko Mladić.Hadžića, koji je najpre bio predsednik Vlade Srpske autonomne oblasti Slavonija, Baranja i zapadni Srem, a nakon toga predsednik Republike Srpske Krajine, optužnica tereti za zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u istočnom delu Hrvatske, od 1991. do 1991. godine.

Suđenje u Hadzićevom predmetu počelo je sredinom oktobra prošle godine.

Glavni tužilac Serž Bramerc naveo je u svom poslednjem izveštaju Savetu bezbednosti UN, prošlog decembra, da se očekuje da dokazni postupak optužbe u ovom predmetu bude okončan početkom leta ove godine.

Bramerc očekuje da će izvođenje dokaza tužilaštva u predmetu generala Ratka Mladića biti okončano u julu.Nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), tereti se u dve tačke za genocid u Srebrenici i još osam opština BiH, za zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja, od 1992. do 1995. godine, među kojima su i teror nad civilima u Sarajevu i uzimanje pripadnika UN za taoce.

Suđenje je počelo je 16. maja, uvodnom rečju tužilaštva, a prvi svedok saslušan je početkom jula prošle godine. Optužba je od tada saslušala 57 svedoka u ovom predmetu.

Predsednik tribunala Teodor Meron, obavestio je Savet bezbednosti da se predviđa da suđenje Hadžiću bude okončano 31. decembra 2015, a suđenje generalu Mladiću 31. jula 2016.Suđenje nekadašnjem predsedniku RS Radovanu Karadžiću, trebalo bi da bude okončano 31. decembra 2014.

Suđenje lideru Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavu Šešelju završiće se "najranije u julu" ove godine, kazao je Meron.

Nastavak suđenja nekadašnjem predsedniku RS, Radovanu Karadžiću najavljen je za 15. januar, kada će optuženi, koji se sam zastupa pred sudom, nastaviti sa izvođenjem dokaza svoje odbrane.Očekuje se da početkom ove godine bude izrečena žalbena presuda nekadašnjem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije, generalu Momčilu Perišiću. On je u septembru 2011. osuđen na 27 godina zatvora, zbog "pomaganja i podržavanja zločina" koje su u Hrvatskoj i BiH počinile srpske snage.

Za četvrtak je najavljena statusna konferencija u žalbenom predmetu petorice nekadašnjih političkih, vojnih i policijskih zvaničnika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije, koji su u februaru 2009. proglašeni krivim za zločine nad albanskim civilima na Kosovu, počinjene u prvoj polovini 1999. godine.

Nekadašnji potpredsednik Vlade SRJ, Nikola Šainović, general VJ, Nebojša Pavković, i načelnik Štaba MUP za Kosovo, Sreten Lukić, osuđeni su na po 22 godine zatvora, a generali Dragoljub Ojdanić i Vladimir Lazarević na po 15 godina zatvora. Nekadašnji predsednik Srbije, Milan Milutinović, koji je bio prvooptuženi u ovom predmetu, oslobođen je svih optužbi i pušten na slobodu.

U petak će biti održana statusna konferencija u žalbenom predmetu šestorice nekadašnjih visokih oficira VRS, koji su u junu 2010. proglašeni krivim za genocid i druge zločine nad srebreničkim muslimanima, počinjene od jula do novembra 1995. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track