Ispovest pretučenog Srbina: Tačijevi nisu imali milosti
Foto: Fonet

Priština

Ispovest pretučenog Srbina: Tačijevi nisu imali milosti

Crna Hronika -
Darko Vlasaj, koji je sa još devetoricom Srba priveden na Božić u Gračanici, pretučen je nogama tokom saslušanja u zgradi suda u Prištini

KOSOVSKA MITROVICA - Darko Vlasaj, jedan od desetorice uhapšenih Srba koji su zadržani u Gračanici na Božić, optužio je danas pripadnike specijalne jedinice Policije Kosova (ROSU) da su ga brutalno pretukli u prištinskom sudu. Darko Vlasaj (30) iz Leposavića leči se na urološkom odeljenju kosovskomitrovačke bolnice.

"Ono što se meni desilo i ono što smo mi doživeli u Sudu u Prištini je strašno. Tukli su nas bez povoda, a šta bi se tek desilo da smo kojim slučajem nešto pogrešno uradili", rekao je Vlasaj dok su ga lekari pripremali za operaciju.

"Mene su tukli dok sam bio u toaletu, govorili su mi da to rade da ja nikada ne bih imao decu. Stavili su mi lisice na ruke, raširili noge i nemilosrdno udarali. Bilo ih je dvojica, terali su me da se umivam kako bih osvežio lice i zapretili da nikome ne smem da kažem da su me tukli", rekao je Vlasaj.

"Kada sam došao kod drugova uspeo sam da im kažem da niko ne pomišlja da ide u toalet jer će proći kao ja", dodao je on. Vlasaj je pretučen u zgradi suda u Prištini gde je bio na saslušanju.

Načelnik Urološkog odeljenja u bolnici u Kosovskoj Mitrovici Dejan Denović rekao je da je mladić primljen u bolnicu pola sata nakon ponoći.

"On nije životno ugrožen, ali je zadobio teške povrede", rekao je Denović.

Prema njegovim rečima, mladić je zadobio udarce nogama i povređena mu je mokraćna cev. Mladić će biti zadržan na bolničkom lečenju, zbog teških telesnih povreda.

Kosovska policija privela je za Božić grupu mladića koji su sa direktorom Kancelarije za Kosovo Aleksandrom Vulinom krenuli na božićnu liturgiju u manastir u Gračanici.

Oni su iz Gračanice bili prebačeni u pritvor u Prištini gde su saslušani. Saslušanje kod istražnog sudije u utorak u Prištini trajalo je do 16 sati, nakon čega su mladići pušteni na slobodu.

Sudija Prekršajnog suda u Prištini danas bi trebalo da donese presudu desetorici privođenih Srba koji su na Božić uhapšenih u Gračanici, izjavio je danas njihov advokat Dejan A. Vasić.

Vasić je u izjavi rekao da je većina Srba koji su sinoć kasno pušteni da se brane sa slobode danas u toku prepodneva dala izjave pripadnicima Euleks policije o tretmanu koji su imali tokom policijskog zadržavanja u kosovskoj policiji.

Vasić je rekao i da su policajci na jučerašnjem i današnjem ročištu izjavili da se privedeni Srbi ni na koji način nisu opirali prilikom hapšenjei da su se ponašali korektno.

Vlasaj transportovan za Beograd

Darko Vlasaj, zbog težine povreda stomaka večeras je prevezen na lečenje u Beogradu. Lekarska pomoć ukazana mu je u Kosovskoj Mitrovici gde je danas obavljena i dijagnostika. Načelnik Urološkog odeljenja Dejan Denović rekao je novinarima da povrede nanete Vlasaju mogu imati dalekosežne posledice, ali je njegovo opšte stanje stabilno.

Krasnići: Žalbe će biti prosleđene nadležnim organimaPredstavnici Euleksa sastali su se danas sa Srbima privedenim posle Božićne liturgije u manastiru Gračanica i objasnili im proces podnošenja žalbi Policijskom inspektoratu Kosova, nakon čega će one biti prosleđene nadležnim organima, izjavio je portparol Euleks-a Bljerim Krasnići.

Krasnići je u pisanoj izjavi povodom tvrdnje privedenih Srba da su pretučeni u zgradi suda u Prištini rekao da su se sa njima sastali predstavnici Euleks-a.

"Predstavnici Euleksa sastali su se sa pojedincima koji su bili uhapšeni i objasnili im proces podnošenja žalbi Policijskom inspektoratu Kosova. Ukoliko postoje bilo kakve pritužbe, uz saglasnost tih lica, informacije dobijene ovim putem će biti podeljene sa odgovarajućim nadležnim licima", rekao je Krasnići.

Pantić traži da se kazne policajci koji su tukli SrbeZamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Krstimir Pantić je danas u pismu zatražio od komandanta Kfora, šefa misije Euleksa i direktora UNMIK u Prištini da budu kažnjeni odgovorni za prebijanje. "U slučaju vašeg nepostupanja, smatraćemo da ste se stavili na stranu nepravde, to jest da direktno podržavate prekomernu upotrebu sile i brutalnost pripadnika KPS, sve u cilju zastrašivanja i proterivanja preostalog srpskog stanovništva sa Kosova i Metohije", ukazao je Pantić. Portparol Euleksa Nikolas Hoton rekao je za agenciju Beta da je ta misija upoznata sa ozbiljnim optužbama, ali da je za sada samo uključena u nadgledanje slučaja.

Pantić je zatražio da budu kažnjeni odgovorni za prebijanje Srba uhapšenih u Gračanici. On je u pismu zatražio od komandanta Kfora, šefa misije Euleksa i direktora UNMIK u Prištini da "posete i lično se uvere da je jedan od desetorice Srba, uhapšenih na Božić u Gračanici, u teškom stanju dovezen u kosovskomitrovačku bolnicu".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja