Eksplodirala bomba u vozu

Teroristički napad u Hrvatskoj

Eksplodirala bomba u vozu

Crna Hronika -
Teretna kompozicija naletela na eksplozivnu napravu na pruzi u Zagrebu. Žrtava nije bilo

ZAGREB - Sreća u nesreći.Teretni voz naleteo je u noći između utorka i srede na eksplozivnu napravu postavljenu na pruzi u Zagrebu, nedaleko od železničke stanice Podsused. U jakoj eksploziji žrtava, srećom, nije bilo, ali su od siline detonacije oštećene kuće u krugu od 400 metara. Stručnjaci u Hrvatskoj pretpostavljaju da je reč o terorističkoj diverziji.Voz koji saobraća na relaciji Zagreb-Varaždin, a kojim je upravljao mašinovođa Bernard Herceg, naleteo je u 3.50 časova ujutru na bombu, koja je eksplodirala u trenutku dok su vagoni prelazili preko nje. Srećom, kompozicija je bila kratka, tako da ju je eksplozija samo okrznula. U vozu je bilo nekoliko ljudi, koji nisu povređeni, a na nekim vagonima je puklo staklo. Prema rečima nadležnih, da je na bombu naišao putnički voz, bilo bi mnogo žrtava.Stakla su pucala i na okolnim kućama, a stanare je probudio strašan udarac, koji je neke od njih podsetio na eksploziju bombe tokom rata.- Ovakve stvari su se dosad događale u Iraku, ne u Hrvatskoj. Probudila me strašna detonacija. Prozori su se tresli, ali srećom, nisu pukli kao kod komšije - naveo je jedan Zagrepčanin, koji živi u blizini mesta na kojem se dogodila eksplozija.Policijskim uviđajem utvrđeno je da je eksploziju na železničkoj pruzi u Podsusedu, zapadnom predgrađu Zagrebu, prouzrokovao nepoznat eksplozivni uređaj, a dalja istraga pokazaće o čemu se radi, izvestila je zagrebačka policijska uprava.

Policija ne zna koja vrsta eksploziva je korišćena
Policija ne zna koja vrsta eksploziva je korišćena

Nestručno postavljen eksploziv

Hrvatski ekspert za bezbednost Zoran Grgić rekao je za zagrebačke medije da je eksplozija na pruzi prvi takav čin u Hrvatskoj od rata naovamo

.- Eksploziv je bio nestručno postavljen. Onaj ko ga je postavio verovatno je računao da će nagib pruge odigrati dodatnu ulogu.

Oštećenja na kućama su više nastala od elemenata donjeg dela eksploziva, odnosno od kamenja s pruge, nego od same bombe - rekao je Grgić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja