Meron ga častio za ubistva Srba: Pušten Haradin Bala
Foto: AFP

Hag oslobodio još jednog zlikovca

Meron ga častio za ubistva Srba: Pušten Haradin Bala

Crna Hronika -
Iako je učestvovao u ubistvu najmanje devet ljudi sudija Teodor Meron u obzir uzeo težinu krivičnih dela kao "olakšavajuću okolnost", a porodičnu situaciju osuđenog kao olakšavajuću

HAG - Predsednik Haškog tribunala Teodor Meron odobrio je da Haradin Bala, bivši stražar u logoru terorističke "Oslobodilačke Vojske Kosova" (OVK) u Lapušniku, bude pušten pre isteka kazne od 13 godina zatvora, izrečene u septembru 2009. godine, objavljeno je večeras u Haškom tribunalu. Bali je suđeno zajedno sa Fatmirom Limajem i Isakom Musliujem, koji su oslobođeni optužbi.

Sudije su utvrdile da je Bala "lično zlostavljao tri zatočenika i pomagao drugom prilikom u zlostavljanju jednog od ta tri zatočenika, da je pomagao u mučenju jednog zatočenika i da je, zajedno sa jednim, ili možda sva druga stražara OVK, ubio devet zatočenika iz logora na planini Beriša, 25. ili 26. jula 1998. godine". U donošenju odluke, sudija Meron je u obzir uzeo težinu krivičnih dela kao olakšavajuću okolnost, a porodičnu situaciju osuđenog kao olakšavajuću.

U odluci koja je delimično poverljiva, navodi se da je Bala u zatvoru u Francuskoj pokazao znake rehabilitacije, jer je učio francuski jezik i ponašao se ljubazno i prijateljski prema drugim zatvorenicima. Kada je u pitanju odnos osuđenog prema delima zbog kojih je osuđen, Meron je ukazao da to "ne ide u prilog" zahtevu za puštanje na slobodu pre isteka kazne, ali je taj deo obrazloženja odluke redigovan i nedostupan javnosti. Balu su 17. februara 2003. godine uhapsili pripadnici Kfora, i dan kasnije je predat Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju.

Prema praksi tribunala, osuđenima može biti odobreno puštanje na slobodu nakon što odsluže dve trećine izrečene kazne, u koju se uračunava vreme provedeno u pritvoru. U slučaju Haradina Bale, odluka je doneta u junu ove godine, uz nalog da stupa na snagu 31. decembra 2012. godine, pod uslovom da se osuđeni u tom periodu dobro vlada.S obzirom na to da nije bilo primedbi i da se francuske vlasti nisu protivile odluci, odobreno je da Bala bude pušten na slobodu poslednjeg dana prošle godine, navodi se u odluci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track