OBDUKCIJA POTVRDILA: Mladiće ubio ugljen-monoksid

Tragedija u Svojnovu

OBDUKCIJA POTVRDILA: Mladiće ubio ugljen-monoksid

Crna Hronika -
Još uvek nije poznato da li je ugljen-monoksid nastao sagorevanjem iz peći na drva ili agregata na naftu, što je, kako se pretpostavlja, verovatnije

JAGODINA - Rezultati obdukcije tela četvorice mladića iz Svojnova kod Paraćina nedvosmisleno ukazuju na trovanje ugljen-monoksidom, potvrdio je danas predsednik Višeg suda u Jagodini Dragan Janićijević.

"Očekuju se naknadni toksikološki izveštaji koji će sa VMA možda stići u toku dana", kazao je Janićijević i dodao da će policija utvrditi odakle je došao otrovni gas.

Još uvek nije poznato da li je ugljen-monoksid nastao sagorevanjem iz peći na drva ili agregata na naftu, što je, kako se pretpostavlja, verovatnije. Agregat, koji je snabdevao vikendicu strujom, nalazio se u suterenu, u prostoriji pored sobe u kojoj su pronađena tela mladića. Izmedu dve prostorije se nalazi prozor koji je bio zatvoren, ali se pretpostavlja da je gas tu mogao da prođe.

Policija je u četvrtak oko 8.30 u Svojnovu u vikendici Bojana Atanaskovića zatekla beživotna tela četvorice mladića. Pronašao ih je vlasnik vikendice, otac jednog od preminulih mladića.

On ih je u sredu popodne odvezao kako bi tamo pravili roštilj i prenoćili. Sa sinom se, kako je rekao, poslednji put čuo u sredu oko 19 časova.

"Pošto se nisu javljali, došao sam ujutro i imao šta da vidim. Dvojica su ležala na krevetu, a moj sin je sedeo na stolici do vrata, a jedan dečko je ležao na podu pored njega. Nisam video nikakve povrede na njima. Nije bilo dima u prostoriji. Nisu pili, bili su trezni", kazao je Atanasković.

On je rekao i da im je spremio drva za loženje, ali su samo malo upotrebili. Kada ih je pronašao peć na drva je bila ugašena, kao i agregat.

Atanasković je još rekao da je na dvojici mladića koji su ležali primetio penu na ustima što ukazuje na trovanje ugljen-monoksidom.

Komšije i rodbina Miloša Atanaskovića (1995), Jovana Ilića (1995), Đorđa Marjanovića (1996) i Marka Živkovića (1993) kažu da su svi bili uzorni i dobri momci i da je celo selo u šoku.

U opštini Paraćin danas je dan žalosti zbog tragedije u Svojnovu.

VMA: Analiza krvi potvrdila ono što je utvrđeno obdukcijom

Istražni sudija Višeg suda u Jagodini Zoran Petrović izjavio je da je posle podne stigao nalaz toksikološke analize krvi četvorice stradalih mladića iz Svojnova kod Paraćina u kojoj je pronađena "visoka koncentracija ugljen-monoksida".

"Analiza krvi je rađena u laboratoriji Vojnomedicinske akademije u Beogradu i potvrđuje ono što je obdukcijom utvrđeno, da je smrt četorice mladića nastupila kao posledica trovanja ugljen-monoksidom", kazao je Petrović i dodao da će dalja istraga utvrditi otkud ugljen-monoksid u prostoriji gde su mladići zatečeni mrtvi.

Mladići će biti sahranjeni sutra na seoskom groblju u Svojnovu, a zajedničko opelo za sve njih zakazano je za 13 sati u centru sela.

Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja