Završene reči za bekstvo Kalinića i Milovanovića 8. aprila

Specijalni sud

Završene reči za bekstvo Kalinića i Milovanovića 8. aprila

Crna Hronika -
Završne reči na suđenju za pokušaj bekstva Sretka Kalinića i Željka Milovanovića za pokušaj bekstva iz pritvora zgrade zakazane su za 8.april, a tužioc za njih traži maksimalne zatvorske kazne

BEOGRAD - Specijalni sud u Beogradu zakazao je danas za 8. april izlaganje završnih reči na suđenju Željku Milovanoviću, Sretku Kaliniću i dvojici zatvorskih čuvara za pokušaj bekstva iz pritvorske jedinice u zgradi tog suda u Beogradu.

Nakon izlaganja završnih reči sud će optuženima izreći prvostepenu presudu.

Na suđenju je danas čitanjem pisanih dokaza završen dokazni postupak u tom procesu, nakon što se Milovanović sudu detaljno žalio na svoje zdravstveno stanje posebno stomačne tegobe.

Osim njega i Kalinića koji su pokušali bekstvo, optuženi da su im u tome pomogli su pripadnici sudske straže Ninoslav Strahinić i Nenad Mitrović.

Oni su bili dežurni čuvari u pritvorskoj jedinici, kada su 7. februara, oko 5.30 sati, Kalinić i Simović uspeli da izađu iz svojih ćelija 75 i 77 i pokušaju da napuste zatvor u Ustaničkoj ulici, ali su ih u tome sprečili pripadnici Žandarmerije koji čuvaju zatvorski kompleks sa spoljne strane.

Kalinić i Milovanović su metalnim testericama prerezali metalne šipke na vratima ćelije, provukli se i izašli u hodnik, gde su savladali Strahinića, popeli se na prvi sprat zgrade, a potom razvalili rešetke i kroz prozor iskočili u dvorište gde su iz "sačekali" pripadnici Žandarmerije.

Tužilaštvo je u optužnici predložilo da se Kaliniću i Milovanoviću kao i čuvaru Mitroviću izreknu maksimalne kazne zatvora od pet godina, a Strahiniću četiri.

Kalinić i Milovanović su osuđeni na višedecenijske kazne zatvora za brojna teška krivična dela. Tokom istrage prikupljeni su dokazi protiv okrivljenih, a korišćeni su i snimci sa sigurnosnih kamera koji su već prezentovani javnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track