Nicović: Šarić je u Rusiji, Švajcarskoj ili pod zemljom?!

Lociranje

Nicović: Šarić je u Rusiji, Švajcarskoj ili pod zemljom?!

Crna Hronika -
Postoji mogućnost da su obaveštajni podaci o kretanju Šarića prosleđeni direktno Aleksandru Vučiću i da je zaobiđen Ivica Dačić, priča Marko Nicović

SARAJEVO - Odbegli narko bos Darko Šarić krije se ili u Rusiji ili Švajcarskoj. Treća opcija je da je "pod zemljom“, izjavio je Marko Nicović, član Borda direktora međunarodne policije za borbu protiv narkotika.Pozivajući se na podatke Američke agencije za borbu protiv droge da Darko Šarić ima još uvek jake veze u MUP Srbije, Nicović je rekao da postoji mogućnost da su obaveštajni podaci o kretanju Šarića prosleđeni direktno Aleksandru Vučiću i da je zaobiđen Ivica Dačić.

"Ako se sa Šarićem i pregovara to se radi isključivo putem posrednika, ako je uopšte lociran", tvrdi Nicović."Moje mišljenje je da u Rusiji, ili pod zemljom, ili se krije u Švajcarskoj. To su tri opcije. Pod zemljom može da bude, recimo, da je kao jedna vrsta u stvari "živog jezika" – opasnost za mnoge političare, opasnost za mnoge mafije i opasnost za mnoge policajce", kazao je Nivocić.Beogradski advokat Božidar Prelević rekao je da od 2000. do 2004. godine nisu imali saznanja o Darku Šariću. Šarić je 2005. dobio državljanstvo Srbije, a poslednji put je viđen u javnosti 2009. godine."Šarić je bio neko ko je rado viđen u našim ambasadama, mnogi su sa njim radili, ali se postavlja pitanje – ko tačno zna čime se on bavi? Veoma je teško znati kako je vaš klijent ili finansijer zaradio pare – ako ih vadi iz banke. Dakle, nije Šarić donio pare u koferu, za nešto jeste, ali za većinu nije. To je opet prošlo neke banke i imao je neki ulaz, sa nekim", rekao je Prelević.Prelević i Nicović saglasni su da je u tom periodu plaćao i imao svoje ljude u svim segmentima društva – u politici, policiji, državnim organima u Srbiji."Evidentno je da je Šarić u stvari počeo da pravi imperiju u doba Koštunice. Možemo da kažemo da je cilj, recimo, da se eliminiše Koštunica sa političke scene, koji nije nevin po pitanju Šarića, jer je u njegovo vreme Šarić počeo da kupuje desetine hiljada hektara i privatnih preduzeća od novca od droge", kaže Nicović.

Tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu izašlo je s podacima da je Darko Šarić u Srbiji oprao milijardu i 700 miliona evra dajući kredite koje je uzelo 600 firmi."Pranje novca organizovano je preko dva investiciona fonda u Amsterdamu čiji su osnivači dve ugledne banke, a odatle je plasiran u Srbiju. Gotovo da nema poznate firme u Srbiji koja nije bila u poslovnim odnosima sa ovim fondovima. Transakcije su se kretale u rasponu od tri do više od sto miliona evra. Procenjuje se da je oko pet milijardi evra zaradio na opojnim drogama. Taj novac sigurno Šarić ne bi mogao da zaradi bez pomoći nekih velikih sistema, kao što je ruska mafija", dodao je Nicović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track