TUŽILAŠTVO: Žalba na presudu Melvidu zbog blage kazne
Foto: Printskrin

Sarajevo

TUŽILAŠTVO: Žalba na presudu Melvidu zbog blage kazne

Crna Hronika -
Kao razlog žalbe Apelacionom odeljenju Suda Bih tužilaštvo je navelo nezadovoljstvo visinom izrečene kazne Mevlidu Jašareviću koja se smatra blagom

SARAJEVO- Tužilaštvo BiH uložilo je danas žalbu na presudu Mevlidu Jašareviću koji je osuđen na 18 godina zatvora za napad na američku ambasadu u Sarajevu, ocenjujući je preblagom. Tužilaštvo je nezadovoljno visinom izrečene kazne i oslobađajućim delom presude zbog čega je uputilo Apelacionom ođeljenju Suda BiH žalbu na prvostepenu presudu.

Prvostepenom presudom Suda BiH od 6. decembra 2012. godine, Mevlid Jašarević proglašen je krivim za krivično delo terorizam, dok su drugooptuženi Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić oslobođeni krivice da su počinili krivično delo organizovanja terorističke grupe.

Tužilac je uložio žalbu jer presudu smatra neadekvatnom i preblagom, kao i nesrazmernom načinu na koji su počinjena krivična dela koja se optuženima stavljaju na teret.

Tužilaštvo BiH traži da se svoj trojici izreknu strožije kazne zatvora. Sud BiH osudio je Jašarevića na 18 godina zatvora zbog napada na zgradu Ambasade SAD u Sarajevu, dok je drugooptužene Emraha Fojnicu i Muniba Ahmetspahića oslobodio optužbi za organizovanje terorističke grupe zbog nedostatka potrebne dokumentacije. Jašarević je 28. oktobra 2011. godine na ambasadu SAD u Sarajevu ispalio 105 metaka iz automatske puške za oko 50 minuta.

Tada je ranjen policijski službenik Mirsad Velić koji je obezbeđivao zgradu ambasade. Mevlid Jašarević je rođen je u Novom Pazaru 1988. godine i pripadnik je vehabijskog pokreta.

On je u završnoj reči kazao da "ako ga Sud BiH osudi, to neće sprečiti nekog drugog da učini isto što i on", te da se kaje za svaku osobu koja je tog dana bila uplašena, ističući da će ovakvih napada biti "sve dok Amerikanci ubijaju muslimane".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track