Spor tužilaštva i odbrane odložio Tomiću suđenje za Kolubaru

Pravosuđe

Spor tužilaštva i odbrane odložio Tomiću suđenje za Kolubaru

Crna Hronika -
Do odlaganja suđenja Draganu Tomiću za aferu Kolubaru došlo je zbog spora tužilaštva i odbrane oko izveštaja Komisijje finansijskih veštaka i dolaska dva umesto pet veštaka

BEOGRAD - Suđenje bivšem direktoru rudarskog basena "Kolubara" Draganu Tomiću i petorici njegovih saradnika, optuženim da su malverzacijama gvožđem, to preduzeće oštetili za 58,8 miliona dinara, odloženo je za 15. mart, zbog spora tužilaštva i odbrane oko izveštaja Komisije finansijskih veštaka.Više tužilaštvo u Beogradu je na današnjem suđenju tražilo objašnjenje izveštaja Komisije od 5. novembra prošle godine i pošto je odbrana imala primedbi zašto nisu pozvani i ostali članovi već samo dva, zatražilo da se na sledećem pretresu pozove svih pet članova te komisije.

Sud je predlog prihvatio, te će na naredni pretres pozvati sve članove kako bi objasnili izveštaj i odgovorili na pitanja tužilaštva i odbrane.

Tužilaštvo je naime, interesovalo na koji način se u izveštaju došlo do prosečnih cena i kojom metodologijom.Rasprava između tužioca i advokata odbrane tokom ispitivanja finansijskog veštaka trajala je gotovo sat vremena. Tokom trajanja pretresa advokati odbrane su zamerili tužiocu što zamerke na pojedine delove izveštaja sudu nije uputilo u pisanoj formi i da ovakvim delima pokušava da "odugovlači postupak, u kome nema krivičnog dela".

Tomić i ostala petorica optuženih nisu menjali svoje iskaze i odbranu datu na prethodnom pretresu.Tomić je u beogradsku Palatu pravde došao pola sata pre početka suđenja, i to sa slobode, pošto mu je 21. septembra 2012. ukinut pritvor u kome je proveo gotovo 11 meseci, od hapšenja 3. oktobra 2011. godine.

Tomić je u junu, na početku suđenja za malverzacije gvožđem, na kome mu se sudi zajedno sa petoricom saradnika, negirao sve navode optužnice Višeg tužilaštva u Beogradu od 24. januara 2012.

On je izjavio da su oni žrtve medijske hajke pod nazivom "Prevara veka", odnosno "Afera Kolubara" sa ciljem da se Demokratska stranka Srbije, čiji je član, uništi i predstavi kao kriminalno udruženje.

Osim njega, optužnicom Višeg tužilaštva terete se pomoćnik direktora za komercijalne poslove Milivoje Ristić (55), zamenik direktora i direktor od 2008. godine Vladan Jovičić (50), pomoćnik direktora za komercijalne poslove Radisav Ranković (59), zamenik direktora Kolubare Milovan Obradović (51) i direktor preduzeća "Inos sirovine Lazarevac", koje je do 2009. bilo društveno, Milovan Radisavljević.

Svi su optuženi da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja od juna 2004. do decembra 2008. za koje im preti kazna do 12 godina zatvora.

U optužnici se navodi da je direktor "Inos sirovine" koristio prijateljstvo sa Tomićem, Jovičićem i Obradovićem i ugovarao za kupovinu gvožđa niže cene od tržišnih, pa je tako "Kolubara" oštećena za 58.832.390 dinara.Rukovodioci "Kolubare" se terete i da nisu preduzimali nikakve mere prema "Inos sirovinama" zbog neplaćenog duga za gvožđe.

U odvojenom postupku koji se protiv Tomića vodi pred Specijalnim sudom, Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je 3. aprila 2012. optužnicu kojom ga sa još 27 okrivljenih tereti za zloupotebu službenog položaja povodom zakupa mehanizacije od više privatnih preduzeća za potrebe "Kolubare" kojima je oštetio to preduzeće za 938 miliona dinara, odnosno oko 8,4 miliona evra. Suđenje po toj optužnici još nije počelo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track