Bari: Počelo suđenje Crnogorcima za šverc cigareta

Duvanska afera

Bari: Počelo suđenje Crnogorcima za šverc cigareta

Crna Hronika -
Prvo ročište trajalo je svega desetak minuta, tokom kojih je sudija formalno imenovao optužene. Novo ročište je zakazano za 9. april

PODGORICA - U Bariju je počelo suđenje crnogorskim biznismenima Veselinu Baroviću, Branku Vujoviševiću i Branislavu Mićunoviću, kao i nekadašnjoj šefici crnogorske trgovinske misije u Italiji Dušanki Jeknić, koji su optuženi za međunarodni šverc cigareta preko Jadrana i mafijaško udruživanje. Među optuženima za šverc cigareta preko Crne Gore za Italiju je i državljanin Srbije Andrija Drašković.Suđenju su predhodila preliminarna saslušanja koja su trajala preko tri godine. Prvo ročište trajalo je svega desetak minuta, tokom kojih je sudija formalno imenovao optužene, nakon čega su njihovi advokati zatražili da optuženima bude poslata dokumentacija vezana za odluku o pokretanju suđenja prevedena na njihov maternji jezik.Novo ročište će se održati 9. aprila, kada će zasedati novi tročlani tim sudija i kada se očekuje čitanje optužnice.Niko od optuženih nije prisustvovao suđenju.Branilac Dušanke Jeknić advokat Enriko Tučilo smatra da će ishod suđenja biti oslobađajuća presuda.

"Uveren sam da su optuženi crnogorski državljani radili samo ono što je bilo u interesu Crne Gore, te da ničega nezakonitog drugo nije bilo" , kazao je on.Proces u Bariju traje već tri godine, tokom kojih su održana brojna preliminarna saslušanja po optužnici na osnovu istrage koju je 2001 pokrenuo tužilac Đuzepe Šelzi.Dosadašnji epilog je odustajanje italijanskog tužilaštva od optužbi protiv bivšeg crnogorskog ministra finansija Miroslava Ivaniševića, a nedavno je, u odvojenom postupku, zatražena oslobađajuća presudu i za srpskog biznismena Stanka Subotića.Pre četiri godine Šelzi je odustao i od optužbi protv aktuelnog crnogorskog premijera Mila Đukanovića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track