Kolege uručile novčanu pomoć nastradalom radniku
Foto: Saša Urošev

Neko će morati da odgovora

Kolege uručile novčanu pomoć nastradalom radniku

Crna Hronika -
Nije smelo da se desi da komad odlivka padne i Lehelu smrska noge, kaže Jovan Vukov, predsednik Sindikata

ADA:Žalosno !

-Sve dok ne bude gotov izveštaj Inspekcije rada, ne želim da se izjašnjavam o nesreći - izjavio je za Kurir Šandor Koš, zamenik direktora firme “Litostroj Potisje“ iz Ade, u kojoj je u sredu Lehelu Almašiju (35) iz Padeja, komad odlivka težak oko 1. 500 kilograma, pao na noge i smrskao ih.

On je demantovao navode zaposlenih da rade bez zaštitne opreme u proizvodnoj hali koja prokišnjava:

-Njihove izjave da je stanje u firmi katastrofalno su pretenciozne. Nije tačno ni da se povrede na radu zataškavaju, kategoričan je Koš koji je u petak primio oca i brata teško povređenog radnika.

Na naše pitanje kako je Lehelu nakon što su mu lekari amputirali obe potkolenice, otac je samo slegao ramenima i produžio dalje.

Nešto ranije, grupa radnika posetila je Lehelove roditelje i uručila im novčanu pomoć od 10.000 dinara koje su sami sakupili:

-Kažu nam da je pod sedativima i u šok sobi. Nije smelo nikako da se desi da se sa osam tona teškog odlivka, nekako otkine toliki deo i padne pravo na Lehelove noge. Neko će zbog toga morati da odgovara, smatra Jovan Vukov, predsednik Sindikata u ovoj firmi:

-Pet minuta koliko je trebalo da Lehela oslobodimo ogromnog tereta, delovali su mi kao večnost.Ovo je ubedljivo najgora povreda na radu. Bilo ih je još nekoliko. Jedan kolega je ostao bez prsta, dok je drugi prošle godine zadobio otvoren prelom noge. Tužio je firmu. Sada hoda pomoću štapa i nema 2.000 evra da plati operaciju. Gazde iz Slovenije ne zanavljaju mašine i alat. Nemamo zaštitnu opremu, čak ni vodu za piće. Tretiraju nas kao potrošni material, kaže Vukov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track