Istraga o pogibiji Trajkovskog   trajaće do godinu dana

Skoplje

Istraga o pogibiji Trajkovskog trajaće do godinu dana

Crna Hronika -
Istražitelj Omer Kulić najavio je da će nova istraga o smrti makedonskog predsednika Borisa Trajkovskog trajati od šest meseci do godinu dana

SKOPLJE - Nova istraga o avionskoj nesreći u kojoj je 2004. godine kod Mostara poginuo makedonski predsednik Boris Trajkovski trajaće od šest meseci do godinu dana i vodiće je međunarodni tim sastavljen od stručnjaka iz BiH, Srbije, Hrvatske i Makedonije, najavio je danas u Skoplju glavni istražitelj Omer Kulić.

Bivši makedonski predsednik, šest članova makedonske delegacije koja je krenula na međunarodnu konferenciju u Mostaru i dva člana posade, poginuli su 26. februara 2004. kada je, kako je utvrđeno prvom istragom, avion udario u obližnju planinu zbog pilotske greške.

Istraga o padu aviona je ponovo otvorena u decembru prosle godine na zahtev Makedonije, nakon što su makedonski MUP i Ministarstvo saobraćaja BiH prikupili nove materijalne dokaze.

Istragu o padu "Kingera" će voditi 15- člani međunarodni tim, u kome ima eksperata iz BiH, Srbije, Hrvatske i iz Makedonije, ali se njihova imena ne objavljivaju zbog mogućnosti eventualnog uticaja na njihov rad.

Među članovima istražnog tima biće vazduhoplovni inženjeri, piloti, kontrolori leta i drugi vazduhoplovni stručnjaci.

Kulić je na današnjoj konferenciju za novinare u Skoplju istakao da izveštaj sačinjen na osnovu prvobitne istrage o nesreći nije zadovoljavajući jer je rad komisije završen za nepuna dva meseca.

On je obećao da će nova istraga svakih dva meseca informisati javnost o rezultatima svog rada.

U okviru istrage, planirano je da se, između ostalog, napravi i simulacija kobnog leta sa istim tipom aviona, a biće veštačeni i instrumenti aviona, koji su kalibrirani u Beogradu, kao i avioservis u Nemačkoj gde je "Kinger" bio servisiran.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track