POBEGAO DOKTOR VAMPIR: Somnez operiše po Africi

Trgovina organima

POBEGAO DOKTOR VAMPIR: Somnez operiše po Africi

Crna Hronika -
Jusuf Somnez nam je umakao iz Južnoafričke Republike jer ta država ne priznaje Kosovo i nisu mogli da ga izruče nepostojećoj državi, rekao je Vukčević

BEOGRAD - Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da je turski doktor Jusuf Somnez, okrivljen za trgovinu organima u slučaju "klinika Medikus", nedavno pobegao iz Južnoafričke Republike i osnovao kliniku za transplantacije organa u jednoj afričkoj državi.

"Somnez nam je nedavno umakao iz Južnoafričke Republike (JAR). Zbog toga što ne priznaje Euleksov pravni sistem, ova zemlja nije reagovala na zahtev za izručenjem. JAR ne priznaje Kosovo i nisu mogli da ga izruče nepostojećoj državi", rekao je Vukčević.

Vukčević je naveo da su on i tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević pokušali da spreče njegovo bekstvo, kada su dobili te podatke, ali je već bilo kasno. Tužilac za ratne zločine je naveo da bi okrivljenima za trgovinu organima otetih kosovskih Srba moglo da bude suđeno pred međunarodnim sudskim većem van Kosova i da bi bilo dobro da to bude pod okriljem UN. "Po mom mišljenju, to će podsećati na slučaj "Lokerbi" - pravna pravila domicilnog pravosuđa pred spoljašnjim sudskim većem, izvan teritorija sa kojih su potencijalni počinioci".

Vukčević je naveo i da je siguran da će glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc "krenuti u reviziju" procesa protiv hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, koje je tribunal oslobodio optužbi za progon Srba iz Hrvatske 1995. godine. ""Topnicki dnevnici" su ključni za reviziju postupka, ali i Bramercova mogućnost da svoj debakl bar delimično ispravi", rekao je Vukčević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track