HALILOVIĆ: Ševe ubijale po nalogu Izetbegovićeve vlasti

Preživeo atentat

HALILOVIĆ: Ševe ubijale po nalogu Izetbegovićeve vlasti

Crna Hronika -
Bivši načelnik Armije BiH Sefer Halilović koji je sam preživeo atentat formacije Ševe izjavio je da je ova grupa izvršavala sve prljave poslove za sarajevsku vlast

BANJA LUKA - Biviši komandant Armije BiH Sefer Halilović, koji je i sam preživeo atentat formacije Ševe izjavio je da je ta grupacija delovala u okviru bosanske tajne službe i izvršavala sve prljave zadatke za tadašnji politički vrh u Sarajevu.

On je rekao da je protiv grupacije „ Ševe“ podneo dve tužbe, ali da stalno iz Tužilaštva BiH dobija odgovor da je „ istraga u toku“.

"Kad država ubija, onda je `istraga u toku`. To je pravilo koje vredi od Staljina do danas, pa i za zloglasne `Ševe`, za čije zločine istraga nikada nije sprovedena na pravi način, jer su oni izvršioci volje političkog vrha", rekao je Halilović .On je konstatovao da se u BiH ne može napred dok se raščiste svi događaji iz rata. Pripadnici “Ševa” pokušali su atentat na Halilovića u kojem su ubijeni njegova supruga i njen brat.

"Meta atentata sam bio ja, jer je tada propao Vens-Ovenov plan i na stolu je bio Oven-Stoltenbergov plan po kojem je BiH trebalo da se uredi kao unija tri republike. Kao komandant Armije BiH bio sam protiv tog plana. Zbog toga su me markirali kao unutrašnjeg neprijatelja i pokušali da me ubiju", rekao je Halilović.

On je istakao da je, osim toga, znao i "mnoge druge stvari koje nisu bile ugodne za državni vrh".

"Znao sam stvari neugodne po politički vrh, a `Ševe` su bile samo izvršioci njihove volje. Ta grupa je formirana u Službi državne bezbednosti kao paravojna jedinica koja je služila za njihove prljave poslove", naglasio je Halilović.

On je rekao da i danas sreće neke od pripadnika "Ševa" koji se slobodno šetaju po Sarajevu.

"Nedžad Herenda je pobegao u Holandiju i tamo slobodno živi. Niko ih ne traži i nisu za njima raspisane poternice", naglasio je Halilović.

Halilović tvrdi da "jedan od terorista iz `Ševa` radi kao šef obezbeđenja u Centralnoj banci BiH". "On je postavio eksploziv na terasi mog stana. Ima još njih koji se slobodno šetaju. Verujem da će to pitanje jednog dana doći na red i da se klupko počelo odmotavati na suđenju u Hagu i svedočenju koje je izneo Edin Garaplija", rekao je Halilović.

Bivši agent bošnjačke tajne službe Edin Garaplija svedočio je prošle nedelje u Hagu o šokatnim podacima do kojih je došao u operaciji "Orao" prilikom ispitivanja bivšeg pripadnika "Ševa" Nedžada Herende.

U tom ispitivanju Herenda mu je priznao da je 1995. godine lično likvidirao francuskog pripadnika UN, kako bi UN za to optužile Srbe, da su "Ševe" odgovorne za ubistva sarajevskih Romea i Julije, da su vršile snajperska ubistva po naselju Grbavica koje je bilo pod srpskom kontrolom do Dejtona, ali i po dijelovima grada koje je kontrolisala Armija RBiH.

On je rekao da su "Ševe" ubile i rezerviste JNA u Velikom parku u Sarajevu na početku rata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track