POSLE 9 GODINA: Tufegdžić spreman da priča o slučaju Topčider
Foto: Fonet

POSLE 9 GODINA: Tufegdžić spreman da priča o slučaju Topčider

Crna Hronika -
Bivši vojni istražni sudija negira da je bilo opstrukcija istrage i kaže da stoji iza svega što je govorio o načinuna koji su stradali gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović 5.oktobra 2004.

BEOGRAD - Bivši vojni istražni sudija Vuk Tufegdžić ocenio je da je prošlo previše vremena da bi slučaj nastradalih gardista u kasarni na Topčideru i dalje bio otvoren ali i izrazio spremnost da istupi i kaže sve što zna o tom slučaju.

Tufedžić je negirao da je bilo opstrukcija istrage i ponovio da stoji iza svega što je govorio i tada.

- Vojni sud i ja smo na tom predmetu radili dva meseca i nalazi su takvi kakvi su. Nemam ništa protiv što porodice stradalih zahtevaju sprovođenje istrage protiv sudija i veštaka. Naprotiv, zalažem se za to - rekao je Tufegdžić.Tufegdžić je, kao tadašnji vojni istražni sudija, vodio pre devet godina istragu pogibije gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića u kasarni na Točideru. Pripadnici Gardijske brigade Vojske Srbije i Crne Gore poginuli su 5. oktobra 2004. godine u kasarni na Topčideru.Vojna istraga, kojom je rukovodio Tufegdžić, zaključila je da su Jakovljević i Milovanović stradali u međusobnom obračunu, dok je državna komisija utvrdila da ih je ubila treća osoba. Balističar FBI Stiv Kasper u istrazi je, takođe, naveo da ih je ubila treća osoba. Slučaj i dalje nije rasvetljen. Advokati porodica saopštili su u nedelju, 24. februara, da je Ustavni sud Srbije konstatovao da je porodicama ubijenih gardista povređeno pravo na pravično suđenje i pravo na život. Sud je, tvrde advokati, naložio nadležim organima da postupaju po zahtevima za sprovođenje istrage protiv sudije i veštaka koji su ometali istragu i porodicama dosudio obeštećenje za nematerijalnu štetu od po 5.000 evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track