Sindikalisti Kolubare uhapšeni zbog malverzacija

Trošili pare sa računa

Sindikalisti Kolubare uhapšeni zbog malverzacija

Crna Hronika -
Petoro sindikalista privedeno je zbog sumnje da su za sebe prisvojili 69 miliona dinara sa računa Nezavisnog sindikata "Kolubare" u Lazarevcu

BEOGRAD - Beogradska policija uhapsila je Sašu Lazarevića, Snežanu Kostić i Jovana Tapića iz Beograda i Zorana Vukovića i Ljubišu Milanovića iz Lazarevca zbog sumnje da su Nezavisni sindikat "Kolubare" oštetili za blizu 69 miliona dinara.

Oni se sumnjiče da su izvršili krivično delo zloupotrebe službenog položaja.

Terete se da su od aprila 2010. do decembra 2011. godine novcem Nezavisnog sindikata "Kolubare" u Lazarevcu platili nabavku robe iz proizvodnog programa "Metalac-metalurgija" iz Novog Sada za potrebe radnika u vrednosti od oko 38 miliona dinara.

Međutim, do radnika je stigla samo petina kupljene robe. Ostatak su osumnjičeni "na crno" prodali preko trgovinske radnje "SHOP" iz Beograda čiji je vlasnik Snežana Kostić.

Pored toga, trgovinskoj radnji "SHOP" osumnjičeni su platili oko 38 miliona dinara, a radnicima je isporučena roba vredna nepunih pet miliona dinara.

Osumnjičeni su prisvojili i oko tri miliona dinara gotovine sa računa Nezavisnog sindikata "Kolubare".

Osumnjičeni su u nameri da neosnovano prisvoje novac sa računa Nezavisnog sindikata Kolubara iz Lazarevca, (koji se finansira uplatama članova sindikata) od aprila 2010. do decembra 2011. godine protivpravno prisvojili iznos od 68.829.007 dinara na štetu navedenog sindikata.Osumnjičeni su ugovorili isporuku robe iz proizvodnog programa "Metalac-metalurgija" A.D. iz Novog Sada, za potrebe radnika RB Kolubara u ukupnom iznosu od 38.597.796 dinara.

Od toga, stvarno je radnicima isporučeno robe u vrednosti od 6.107.164 dinara, dok su ostatak robe u iznosu od 32.490.632 dinara osumnjičeni na "crno" bez evidentiranja, prodali preko trgovinske radnje "Šop" iz Beograda.Oni su potom falsifikovali dokumentaciju o prijemu robe i administrativnim zabranama na ime radnika koji robu nisu primili, da bi prikrili navedene zloupotrebe.

Pored navedenog, osumnjičeni su izvršili plaćanje sa računa Nezavisnog sindikata Kolubara na račun trgovinske radnje "Šop" iz Beograda u iznosu od 37.904.897 dinara, bez pravnog osnova, pošto je trgovinska radnja "Šop" radnicima RB Kolubara isporučila robu samo u vrednosti od 4.647.522 dinara, dok su ostale fakture bile fiktivne, a sačinila ih je osumnjičena Snežana K.

Time je pribavljena protivpravna imovinska korist trgovinskoj radnji "Šop" u iznosu od 33.257.375 dinara.Takođe, osumnjičeni Zoran V., Saša L. i Ljubiša M. su od početka 2008. do kraja 2011. godine kao ovlašćena lica Nezavisnog sindikata Kolubara podigli gotov novac sa računa, koji nisu predali na blagajnu sindikata radi evidentiranja, niti su trošenje istog pravdali računima, već su navedena sredstva u iznosu od 3.081.000 dinara protivpravno prisvojili.

Na opisani način osumnjičeni su protivpravno za sebe prisvojili 68.829.007 dinara (oko 700.000 evra), a sve na štetu Nezavisnog sindikata Kolubara iz Lazarevca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track