SUĐENJE KARADŽIĆU:General Živanović odbio da svedoči

Traže obavezujući nalog

SUĐENJE KARADŽIĆU:General Živanović odbio da svedoči

Crna Hronika -
Radovan Karadžić zatražio je da Haški tribunal izda obavezujući nalog na osnovu kojeg bi general Milenko Živanović svedočio u njegovu korist iako on to odbija

HAG - Optuženi bivši predsednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić zatražio je da Haški tribunal izda obavezujući nalog na osnovu kojeg bi general Milenko Živanović, koji odbija da svedoči, morao da se pojavi kao svedok njegove odbrane 8. maja ove godine, objavljeno je u ovom sudu.

Karadžić je u zahtevu naveo da su članovi tima njegove odbrane od početka godine u više navrata pokušali da kontraktiraju Živanovića, ali da se on "nikada nije javio na telefon".

"Kada je glavni istražitelj tima, Milomir Savić, na kraju otputovao u mesto boravka generala, on je u više navrata odbio da bude svedok odbrane", navodi se u Karadžićevom podnesku.

Od generala Živanovića Karadžić očekuje da potvrdi da "nije postojao plan ili očekivanje da će muslimani biti silom prebacivani i da će im biti nanesena bilo kakva šteta".

Osim toga, dodaje se u podnesku, obzirom da je tužilaštvo u toku svog dokaznog postupka u dokaze uvelo nekoliko dokumenata čiji je autor Živanović, njegovo svedočenje je "neophodno da objasni pravu prirodu ovih dokumenata".

General Živanović bio je komandant Drinskog korpusa Vojske RS pre generala Radislava Krstića, koji je u tribunalu osuđen na 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida u Srebrenici, u julu 1995. godine.

Prema dokumentu koji je Živanović ranije predao tužilaštvu, general Krstić je komandu nad Drinskim korpusom preuzeo 13. jula 1995, dva dana po ulasku srpskih snaga u zaštićenu zonu Srebrenica i u vreme masovnog ubijanja srebreničkih muslimana.

Karadžić je u podnesku istakao da mu je Živanovićevo svedočenje još značajnije, nakon odbijanja generala Krstića da svedoči u njegovom predmetu.

Protiv generala Krstića, tribunal je ove nedelje pokrenuo postupak za nepoštovanje suda, jer je odbio da svedoči u odbranu Karadžića, uprkos obavezujućem nalogu suda.

Na dobrovoljno svedočenje nije pristao ni general Zdravko Tolimir, bivši pomoćnik komandanta za obaveštajno-bezbedonosne poslove Glavnog štaba VRS, neposredno odgovoran komandantu Glavnog štaba, generalu Ratku Mladiću.

Tolimir je u decembru prošle godine u Hagu proglašen krivim za genocid u Srebrenici i Žepi i osuđen na kaznu doživotnog zatvora. Pretresno veće još nije doneo odluku po Karadžćevom zahtevu za izdavanje subpoene za Tolimira.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja