Suđenje Šarančiću u završnoj fazi, uskoro presuda

Specijalni sud

Suđenje Šarančiću u završnoj fazi, uskoro presuda

Crna Hronika -
Nakon izlaganja završnih reči tužilaštva, optuženih i njihovih branilaca, sud će zakazati izricanje prvostepene presude u tom procesu, koji je krenuo u junu 2010. godine hapšenjem Šarančića

BEOGRAD - Suđenje bivšem direktoru "Železnica Srbije" Milenku Šarančiću i njegovim saradnicima zbog optužbi da su oštetili "Železnice Srbije" za više od 1,2 miliona evra, biće nastavljeno u sredu u Specijalnom sudu u Beogradu izlaganjem završnih reči tužilaštva i odbrane.

Nakon izlaganja završnih reči tužilaštva, optuženih i njihovih branilaca, sud će zakazati izricanje prvostepene presude u tom procesu, koji je krenuo u junu 2010. godine hapšenjem Šarančića.

Bivši direktor "Železnica Srbije" proveo je u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu više od 13 meseci, nakon čega je pušten da se brani sa slobode uz jemstvo.

Uhapšen je 2. juna 2010, a u januaru 2011. je njemu i njegovim saradnicima počelo suđenje zbog optužbi da su zloupotrebom službenog položaja oštetili "Železnice Srbije" za više od 1,2 miliona evra.

Oni su optuženi zbog sporne nabavke šest dizel električnih lokomotiva od Slovenačkih železnica i 10 dizel motornih vozila od švedske kompanije "Šveden reil", jer je taj posao mogao da se obavi u Srbiji.

Sumnja se da su ostvarili imovinsku korist nezakonitim sprovođenjem postupka javne nabavke lokomotiva i elektromotornih vozila i uvođenjem u posao posredničkih firmi, među kojima se pojavljuju i strana pravna lica.

Osim Šarančića optuženi su i bivši pomoćnik direktora za vuču i vozna sredstva ŽTP "Beograd"Zoran Milićević i pomoćnik direktora sektora za vuču i tehničku dokumentaciju u istom preduzeću Dragoslav Pejčić, kao i Milorad Čelebić koji je zastupnik preduzeća "Korel" iz Londona i odgovorno lice u privatnom preduzeću "Sibeks", čiji je vlasnik njegova supruga Marina Čelebić.

Šarančić je tokom izlaganja odbrane za svoje hapšenje optužio Demokratsku stranku, navodeći da je proces protiv njega politički montiran i da je uhapšen posle sukoba sa funkcionerom DS i gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track