SKUPO: Košenje trave naplatili 8 miliona dinara
Foto: Kurir

Finansijski kriminal

SKUPO: Košenje trave naplatili 8 miliona dinara

Crna Hronika -
Uhapšeni se terete za zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanje službene isprave

BEOGRAD - Policijski službenici u Sremskoj Mitrovici u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom uhapsili su četiri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su, u saizvršilaštvu izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje službene isprave, saopšteno je iz MUP-a.

Kako je navedeno, u nastavku akcije na suzbijanju finansijskog kriminala uhapšeni su bivši direktor Direkcije za izgradnju opštine Stara Pazova J. T., bivši šef službe za održavanje Direkcije S. S., vlasnika preduzetničke radnje "MV plast" Vojka, M. V., svi iz Nove Pazove, kao i vlasnika preduzetničke radnje "Eurovrt" J. LJ. iz Zemuna.

U saopštenju je istaknuto da su osumnjičeni J. T. i S. S. u periodu od 2010. do 2012. godine izvršili navedena krivična dela prilikom izvođenja poslova košenja putnog pojasa na području opštine Stara Pazova.

Oni su, kako se navodi, početkom 2010. godine, dogovorili da za te poslove registruju preduzetničku radnju "Eurovrt".Tako, ističe se u saopštenju, J.T. kao direktor pokreće postupak javnih nabavki i opisane poslove poverava PR "Eurovrt" u vrednosti od 2,881.000 dinara bez PDV, iako je ta preduzetnička radnja imala samo jednog zaposlenog i nije imala nikakve kadrovske i materijalne resurse u skladu sa Zakonom o komunalnim delatnostima za obavljanje komunalnih delatnosti, dok za nadzorni organ postavlja S.S.

"Bez izvedenih radova, J.LJ. tokom 2010. godine fakturiše i naplaćuje od Direkcije 3.016.800 dinara, koje nakon uplate, M.V. podiže u gotovini, a manji deo od 330.000 dinara prebacuje na račun "MV plast" Vojka", navodi se u saopštenju.

Tokom 2011. i 2012. godine SO Stara Pazova je rešenjem prihvatila poslovni plan JP "Čistoća", koje je preuzelo poslove košenja putnog pojasa i faktički te poslove vršilo na celom području opštine, te je ove usluge fakturisalo opštinskoj upravi opštine Stara Pazova.

U saopštenju je navedeno i da su osumnjičeni tokom 2011. i 2012. godine sproveli još dva simulovana-fiktivna postupka javne nabavke usluga košenja putnog pojasa, koje su poverili PR "Eurovrt" i za neizvšene usluge i bez ikakvog pravnog osnova isplatili toj preduzetničkoj radnji 4.878.300 dinara, a koje je M.V u većoj količini podigao u gotovini, a manji deo prebacio na račun svoje PR "MV plast".

Ukupno je u periodu 2010-2012. godine, sa računa Direkcije na račun PR "Eurovrt" protivpravno prebačeno 7,896.880 dinara, za koliko je i oštećena Direkcija za izgradnju opštine Stara Pazova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track