Petrović: Upozorio sam Đinđića na kriminalce u JSO
Foto: Goran Petrović, DB

O pobuni JSO

Petrović: Upozorio sam Đinđića na kriminalce u JSO

Crna Hronika -
Đindića sam upozorio 2001. godine, u vreme pobune JSO da u njoj ima pet kriminalaca i ubica koji JSO koriste kao štit i koje sam hteo da isteram, rekao je Petrović

BEOGRAD - Nekadašnji načelnik DB-a Goran Petrović izjavio je pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 2001. godine upozorio pokojnog premijera Zorana Đinđića da među pripadnicima Jedinice za specijalne operacije ima kriminalaca i ubica, ocenjujući da je njegova Vlada bila nemoćna pred tom jedinicom.

“ Đindića sam upozorio 2001. godine, u vreme pobune JSO da u njoj ima pet kriminalaca i ubica koji JSO koriste kao štit i koje sam hteo da isteram”, rekao je Petrović svedočeći na suđenju pripadnicima JSO optužnim za oružanu pobunu u novembru 2001, i dodao da za to nije imao podršku.

On je kao primer naveo da mu je policijski general Goran Radosavljević Guri, rekao da mu je Milorad Ulemek Legija, tada već bivši komadant JSO, ali faktički njen istinski šef, nekoliko puta spasao život i da on ne može protiv njega.

Petrović je rekao da kada mu je jedinica otkazala poslušnost, podneo ostavku.

Nekadasnji šef DB-a tokom svedočenja je objasnio i da smatra da hapšenje braće Banović nije bio pravi razlog zbog kog su pripadnici "crvenih beretki" 8. novembra 2001. godine stupili u pobunu, kao što oni tvrde u svojim odbranama.

On tvrdi da su pripadnici JSO znali da hapse haške optuženike braću Nenada i Predraga Banovića, iako oni tvrde da su bili obmanuti i da im je rečeno da hapse opasne kriminalce, pošto su odbijali da lišavaju slobode bilo koga bez donošenja zakona o saradnji sa Haškim tribunalom.

“Činjenica da su otkazali poslušnost državi, a zadržali sredstva i oružje predstavlja pobunu i dovodi državu i njene institucije u nezavidnu poziciju sve i ako nisu imali nameru da nekog ili nešto napadnu”, rekao je nekadašnji šef DB.

Petrović je na početku svedočenja napomenuo da je početkom godine, po formiranju Vlade Zorana Đinđića službi naloženo da reši zločine na Ibarskoj magistrali, ubistvo Slavka Ćuruvije i Ivana Stambolića.Za ubistva Stambolića i zločin na Ibarskoj magistrali osuđeni su na maksimalne zatvorske kazne od po 40 godina, i optuženi za organizovanje pobune u ovom procesu Milorad Ulemek Legija i tadašnji komadant JSO Duško Maričić.

Petorica optuženih Veselin Lečić, Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić, Vladimir Pocić i Mića Petraković doći će u sud sa slobode, pošto su pušteni iz pritvora krajem novembra.Milorad Ulemek, Zvezdan Jovanović i Dušan Maričić biće dovezeni iz požarevačkog zatvora u kom izdržavaju maksimalne kazne zbog najtežih krivičnih dela, među kojima je i ubistvo premijera Zorana Đinđića.Bivši načelnik državne bezbednosti Goran Petrović stigao je u četvrtak ujutro ranije u Specijalni sud u Beogradu, gde će biti saslušan kao svedok na sudnjenju osmorici pripadnika Jedinice za specijalne operacije (JSO) kojima se sudi zbog oružane pobune u novembru 2001. godine.

Jedan od zahteva pripadnika te Jedinice, koja tvrdi da su stupili u protest, a ne u pobunu, bila je i smena Petrovića sa čela državne bezbednosti, jer ih je obmanuo u akciji hapšenja braće Banović.

Petorica optuženih Veselin Lečić, Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić, Vladimir Pocić i Mića Petraković doći će u sud sa slobode, pošto su pušteni iz pritvora krajem novembra.

Tokom ovog procesa biće saslušani kao svedoci brojni sadašnji i bivši političari, kao i radnici Državne bezbednosti i Bezbednosno-informativne agencije.

Optuženima se stavlja se na teret izvršenje krivičnog dela oružana pobuna iz tada važećeg Krivičnog zakona SRJ.

U optužnici se navodi da je od 9. do 17. novembra 2001. godine JSO otkazala poslušnost komandi, povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinula komunikacije s komandom i u više navrata odbila zahteve načelnika resora, ministra unutrašnjih poslova i premijera Đinđića, da prekine sa pobunom.

Istovremeno, operativni deo Jedinice borbenim vozilima i naoružanim ljudstvom u dva navrata je blokirao autoput.Prvi put je to učinjeno 10. novembra na autoputu Novi Sad-Subotica u blizini Vrbasa, a drugi put 12. novembra blokadom autoputa kroz Beograd kod Sava centra.

Na taj način je, kako se navodi u optužnici, vrlo jasno iskazana spremnost Jedinice za primenu nasilja ukoliko se ne prihvate njeni ultimativni zahtevi za smenu tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića, načelnika resora DB Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mijatovića. Takvim postupanjem Jedinice, bili su neposredno ugroženi bezbednost i ustavni poredak zemlje, navodi se u optužnici.

Pobuna JSO
Pobuna JSO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track