ODLOŽENO IZRUČENJE: Vlada Budala u Srbiji tek posle suđenja u Španiji

ODLOŽENO IZRUČENJE: Vlada Budala u Srbiji tek posle suđenja u Španiji

Crna Hronika -
Pripadnik "zemunskog klana" Vladimir Milisavljević će biri izručen Srbiji tek kada bude okončan sudski postupak koji se protiv njega vodi u Španiji

BEOGRAD - Španske vlasti odobrile su izručenje pripadnika "zemunskog klana" Vladimira Milisavljevića, zvanog Vlada Budala, ali će njegova predaja Srbiji biti odložena do okončanja krivičnog postupka koji se vodi u Španiji, rečeno je u Ministarstvu pravde i državne uprave.

Protiv Milisavljevića se u Španiji vodi krivični postupak za lakša krivična dela od onih za koja je u Srbiji pravosnažno osuđen.

Ministarstvo pravde i državne uprave dobilo je odluku španskih vlasti o izručenju Milisavljevića, koji je u Srbiji u odsustvu osuđen na maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina zbog učešaća u ubistvu premijera Zorana Đinđića, kao i za krivična dela koja je izvršio kao pripadnik zemunske grupe.

Odluka španskih pravosudnih organa, koja je stigla 10. aprila, napisana je na 52 strane kucanog teksta, a njen prevod završen je danas, rekli su u Ministarstvu.

Španske vlasti odobrile su izručenje po sve tri pravosnažne presude koje su donete protiv Milisavljevića.

On je osuđen u odsustvu na 40 godina zatvora zbog zločina ""zemunskog klana"" i još na 35 godina zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Đinđića, pošto je devet godina bio u bekstvu, kao i na sedam godina zbog otmice Miroslava Miškovića.

Milisavljević će imati priliku da se izjasni da li će tražiti ponavljanje suđenja za krivična dela za koja je već osuđen u odsustvu - kao što su krivična dela za koja je osuđen u procesu protiv "zemunskog klana", tako i u procesu za ubistvo premijera Zorana Đinđića.

Milisavljević će po dolasku u Srbiju biti smešten u Okružni zatvor u Beogradu.

U toku mu je suđenje u odsutstvu za učešće u pokušajima likvidacija Andrije Draškovića, Zorana Nedovića, kao i ubistvo njihova dva telohranitelja i Branka Jeftovića Jorge.

Uhapšen je u Valensiji 9. februara prošle godine, zajedno sa Lukom Bojovićem i Sinišom Petrićem, a njihovim izručenjima još nisu donete finalne odluke.Sva trojica se terete za više lakših krivicnih dela u Španiji.

Sredinom februara Vrhovni sud Španije odbio je žalbu Milisavljevića, na odluku Saveta ministara Španije da bude izručen Srbiji.Vrhovni sud Španije se "složio se da pronađe put za ekstradiciju"" Milisavljevića Srbiji i potvrdio odluku španskog Veća ministara od 30. marta 2012. o izručenju optuženih našoj zemlji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track