Petrović: Nismo mogli ništa kriminalcima i ubicama u JSO

Svedočio o pobuni

Petrović: Nismo mogli ništa kriminalcima i ubicama u JSO

Crna Hronika -
Prema njegovim rečima, on nije znao šta se sprema, iako je ranije rekao da je znao da u JSO ima kriminalaca i ubica, ali da nije imao podršku da očisti jedinicu.

BEOGRAD - Nekadašnji načelnik Državne bezbednosti (DB) Goran Petrović izjavio je pred Specijalnim sudom u Beogradu da služba nije imala podatke o pripremi pobune Jedinice za specijalne operacije (JSO) 2001.

Svedočeći na suđenju pripadnicima JSO zbog oružane pobune u novembru 2001. Petrović je rekao da je JSO predstavljala opasnost za državu, jer nije bilo tako obučene i opremljene jedinice, ni u policiji ni u vojsci, kao ni ličnosti spremne da im se suprotstavi.

On smatra da jedinica, međutim, nije ugrožavala tadašnjeg predsednika savezne države i vrh vojske.

Prema njegovim rečima, on nije znao šta se sprema, iako je ranije rekao da je znao da u JSO ima kriminalaca i ubica, ali da nije imao podršku da očisti jedinicu.

"Pre pobune, nije bilo nikakvih problema sa JSO. Imali smo sasvim korektnu saradnju. Nije bilo ni problema prilikom suspenzije Milorada Ulemeka, nakon što je izazvao incident u beogradskom klubu Stupica, osim možda nekih emotivnih momenata. Ali ja ne znam šta je svaki od njih privatno mislio. Generalno, nije bilo problema sa jedinicom", naveo je Petrović.

On je mahom pojašnjavao svoj iskaz koji je započeo prošle sedmice.

Saslušanje Petrovićevog tadašnjeg zamenika Zorana Mijatovica, odloženo je na neodređeno vreme, jer sud nije završio ispitivanje Petrovića.

Petorica optuženih Veselin Lečić, Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić, Vladimir Pocić i Mića Petraković brane se sa slobode, pošto su pušteni iz pritvora krajem novembra.

Milorad Ulemek, Zvezdan Jovanović i Dušan Maričić u požarevačkom zatvoru izdržavaju maksimalne kazne zbog najtežih krivičnih dela, među kojima je i ubistvo premijera Zorana Đinđića.

Optuženima se stavlja se na teret izvršenje krivičnog dela oružana pobuna iz tada važećeg Krivičnog zakona SRJ.

U optužnici se navodi da je od 9. do 17. novembra 2001. godine JSO otkazala poslušnost komandi, povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinula komunikacije s komandom i u više navrata odbila zahteve načelnika resora, ministra unutrašnjih poslova i premijera Đinđića, da prekine sa pobunom.

Istovremeno, operativni deo Jedinice borbenim vozilima i naoružanim ljudstvom u dva navrata je blokirao autoput.

Takvim postupanjem Jedinice, bili su neposredno ugroženi bezbednost i ustavni poredak zemlje, navodi se u optužnici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track