AFERA AGROBANKA: Antonić se žalio na odluku o pritvoru

Apelacioni sud

AFERA AGROBANKA: Antonić se žalio na odluku o pritvoru

Crna Hronika -
Advokat Dušana Antonića saopštio je da se on žalio na pritvor jer je njegov branjenik penzioner i po sili zakona ne može da dobije dozvolu za rad odnosno ne može nikako da ponovi krivično delo

BEOGRAD - Odbrana nekadašnjeg predsednika izvršnog odbora "Agrobanke" Dušana Antonića i još sedmoro njegovih saradnika podnela je žalbe Apelacionom sudu u Beogradu na rešenje kojim im je 15. aprila produžen pritvor, rekao je njegov branilac Stevan Vujaković.

Pritvor im je produžen odlukom krivičnog vanpretresnog veća Specijalnog suda u Beogradu zbog opasnosti da bi mogli da ponove krivično delo, precizirao je Vujaković.

On je ukazao da se na odluku žalio jer je njegov branjenik penzioner i po sili zakona ne može da dobije dozvolu za rad odnosno ne može nikako da ponovi krivično delo.Antonić je u pritvoru od hapšenja 8. avgusta 2012.

Prethodno je 12. aprila Apelacioni sud u Beogradu potvrdio odluku Specijalnog suda o produženju pritvora za još 30 dana zbog uzmenirenja javnosti odnosno - zbog sumnje da su izvršili krivično delo (zloupotreba službenog položaja) za koje je propisana kazna zatvora više od deset godina, a način izvršenja ili težina posledice krivičnog dela mogu dovesti do uznemirenja javnosti ili ugroziti nesmetano i pravično vodenje krivičnog postupka.

Pošto je 15. aprila stupila na snagu odredba Krivičnog zakona po kojoj ne odgovaraju više za zloupotrebu službenog položaja, već za zloupotrebu od strane odgovornog lica za koje zaprećena kazna do 10 godina zatvora, osnov za pritvor uznemirenje javnosti otpao je po sili zakona.

Osim Antoniću, pritvor je produžen i Slavoljubu Korićancu, Bojanu Zariću, Branimiru Uzelcu, Miloš Uzelcu, Saudu Hasoviću, Milanu Antoniću i Dragomiru Jovanoviću.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je 1. februara optužnicu protiv Antonića i još 20 okrivljenih u slučaju "Agrobanka", dok je istraga protiv vlasnika "Habitfarma" Radoslava Sekulića trenutno prekinuta, jer su se veštaci izjasnili da zbog trenutno lošeg zdravstvenog stanja privremeno ne može da učestvuje u krivičnom postupku.Optužnica je podignuta i protiv Korićanca, Zarića, Bobana Labovića, Vehba Papića, Duška Sekulića, Jovanovića, Borke Filipović, Nenada Maričića, Snežane Paunović, Dragovana Milinkovića, Miloša Markovića, Duška Šunjevarića, Bratislava Mihajlovića, Branimira Uzelca, Hasovića, Slobodana Ratkovića, Miloša Uzelca, Milana Antonića, Zvezdana Damjanovića i Stojana Stojanova.Njih optužnica tereti za nepravilnosti u vezi sa odobravanjem kredita i bankarskih garancija u "Agrobanci" koji su odobravani preduzećima "Habit farm", "Svis farmacija", "Svis inter medikal", "Produkt trejd fajnans", "Vestern stajl", "Merkjuri Internacional", "Luton", "Novi dani", "Hed komerc" i "Drina Timber".Time je, kako sumnja tužilaštvo, pribavljena imovinska korist u iznosu višem od 5,7 milijardi dinara, a na taj način su kao saizvršioci, okrivljeni izvršili produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Početak tog postupka počeo je 8. avgusta 2012. godine hapšenjem Dušana Antonića, a kasnije su usledila nova proširenja istrage.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track