SLUČAJ MEDIKUS: 15 godina robije za trgovinu organima

Priština

SLUČAJ MEDIKUS: 15 godina robije za trgovinu organima

Crna Hronika -
Vlasnik Medikusa osuđen je na osam godina zatvora, kao i njego sin, dok je tre'eoptueni osu]en na tri godine, ljir Rečaj je oslobođen, dok su Abdulah Dulja i Isljam Bitići osuđeni na godinu dana uslovno

PRIŠTINA- Sud kojim je predsedavao Džonatan Ratel osudio je Ljutfija Dervišija i njegovog sina Arbana na po osam, odnosno sedam godina i tri meseca zatvora u procesu koji se vodi zbog nelegalnih transplantacija organa u klinici "Medikus" kod Prištine.

Treće optuženi Sokolj Hajdini osuđen je na tri godine robije, dok je Iljir Rečaj oslobođen. Abdulah Dulja i Isljam Bitići su osuđeni na godinu dana uslovno.

Siromašnim ljudima iz Turske, Rusije, Moldavije i Kazahstana bilo je obećavano da će dobiti do 15.000 evra po vađenju bubrega, koji su prodavani bogatim pacijentima radi transplatacije.

Ti bogati primaoci organa plaćali su i više od 70.000 evra za tranplataciju bubrega na klinici Medikus.Vlasnik kosovske klinike "Medikus" Ljutfi Derviši odbacio je na suđenju optužbe za nelegalno presađivanje bubrega.

Derviši, optužen da je bio deo lanca trgovine organima i jedan od sedmorice kosovskih Albanaca i dvojice stranaca optuženih za trgovinu ljudskim organima, za organizovani kriminal i za nezakonite aktivnosti u klinici "Medikus".

U odsustvu se sudilo turskom lekaru Jusufu Sonmezu i Izraelcu Moši Harelu, a prema optužnici, vođe kriminalne grupe bili su Derviši, Sonmez i Harel.Klinika "Medikus" je radila bez zvanične dozvole, dok je Sonmez imao dozvolu za rad na Kosovu, koju mu je izdalo ministarstvo zdravlja."Medikus", koji je zatvoren 2008. godine, pominje se i u izveštaju Saveta Evrope, u kome se navodi da su pripadnici "Oslobodilačke vojske Kosova" trgovali organima zarobljenika tokom sukoba 1999. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track