Tačijev svetnik glavni osumnjičeni za trgovinu organima
Foto: Rts

Slučaj Medikus 2

Tačijev svetnik glavni osumnjičeni za trgovinu organima

Crna Hronika -
Šaaip Muja je, kako se navodi u izveštaju Dika Martija, bio jedan od ključnih organizatora mreže ilegalnih logora u kojima su zarobljenici bili mučeni, ubijani i u kojima su im uzimani organi

PRIŠTINA - Tužilaštvo Euleksa počelo je istragu protiv Šaipa Muje, nekadašnjeg Tačijevog savetnika za zdravstvo i čoveka koga je Dik Marti opisao kao glavnog koordinatora mreže logora u kojima su ljudi mučeni, ubijani, da bi im, na kraju, bili vađeni organi.

Vest da je Muja glavni osumnjičeni u novom slučaju, već nazvanom "Medikus 2" prvi je objavio prištinski dnevnik "Bota sot".

Tužilaštvo Euleksa najavilo je da je započelo istragu protiv još osam lica osumnjičenih za trgovinu ljudskim organima, nanošenje teških telesnih povreda, zloupotrebu službenog položaja, ostavarivanje uticaja i prevara. Iako se u saopštenju Euleksa ne spominju konkretna imena, dnevnik piše da je jedan od glavnih osumnjičenih poslanik Demokratske partije Kosova Šaip Muja, koji je pre poslaničkog mandata bio savetnik premijera Kosova za zdravstvo.

Muja je, kako se navodi u izveštaju Dika Martija, bio jedan od ključnih organizatora mreže ilegalnih logora u kojima su zarobljenici bili mučeni, ubijani i u kojima su im uzimani organi. Njujorker je, u tekstu posvećenom trgovini organima na Kosovu, objavio da je Lutfi Derviši, koji je tokom prvog procesa u slučaju Medikus osuđen na osam godina zatvora, od Muje zatražio dozvolu da otvori kliniku. Muja je u to vreme bio savetnik za zdravstvo premijera Hašima Tačija.

Od marta do novembra 2008. godine u klinici Medikus izvedeno je više od 20 operacija. Šaip Muja je u februaru prošle godine svedočio tokom suđenja Dervišiju i tvrdio da je klinika Medikus radila bez dozvole, kao i da ga je Derviši, na svadbi svog sina, upoznao sa turskim lekarom Jusufom Somnezom. Osnovni sud u Prištini 29. aprila osudio je vlasnika klinike "Medikus" Ljutfa Derviša na osam godina zatvora, a njegovog sina Abrana na sedam godina zatovra. Sud je na tri godine zatvora osudio Sokolju Hajdiniju, dok su Suljejman Dulja i Isljam Bitići osuđeni na uslovnu kaznu od godinu dana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track