Hag odbio Karadžića: Hasan Čengić ne mora svedočiti
Foto: Youtube

Tribunal

Hag odbio Karadžića: Hasan Čengić ne mora svedočiti

Crna Hronika -
Pretresno veće je u odluci podsetilo da svedočenje za koje se traži izdavanje sudskog naloga mora biti od "materijalne pomoći veću", umesto da bude "samo korisno ili od neke pomoći

HAG- Pretresno veće Haškog tribunala odbacilo je zahtev Radovana Karadžića za izdavanje naloga kojim bi se bivši sekretar i jedan od osnivača Stranke demokratske akcije (SDA) u BiH, Hasan Čengić, obavezao da svedoči u dokaznom postupku njegove odbrane, objavljeno je u ovom sudu.

Karadžić je izdavanje obavezujućeg naloga tražio jer Čengić nije pristao da se dobrovoljno pojavi kao svedok.

U svom zahtevu, bivši predsednik Republike Srpske (RS) je naveo da Čengić "ima važne informacije za odbranu, jer je bio dugogodišnji saradnik Alije Izetbegovića" i jer je "u velikoj meri bio uključen u šverc naoružanja tokom konflikta, time što je potpisao račun za isporuku oružja za teritorijanu odbranu Travnika".

Karadžić je takođe naveo da je Čengić "organizovao kampanju da bosanski muslimani napuste svoje kuće, ali da to prikažu tako kao da su ih proterali Srbi".Optuženi je istakao da bi Čengić mogao da svedoči o švercu oružja u Srebrenicu i Žepu početkom 1995, koje je stiglo iz Irana.

"Drugi svedoci, koji imaju saznanja o operacijama krijumčarenja, kao što su Bakir Izetbegović i Ejup Ganić, odbili su da svedoče", naveo je Karadžić.

Pretresno veće je u odluci podsetilo da svedočenje za koje se traži izdavanje sudskog naloga mora biti od "materijalne pomoći veću", umesto da bude "samo korisno ili od neke pomoći".

Veće podseća da je "već videlo veliki broj dokaza koji se odnose na činjenicu da srebrenička enklava nije bila demilitarizovana, kao i o krijumčarenju oružja i municije Armiju BiH za enklavu".

Sudije takođe navode da je Karadžić izneo tvrdnju da su "i drugi svedoci koji imaju saznanja o operacijama krijumčaranja, Izetbegović i Ganić, odbili da svedoče", ali da “nije pojasnio zbog čega su te dve osobe jedine koje bi mogle da svedoče o tim pitanjima. I u vezi sa tvrdnjom o "lažnom proterivanju" muslimana u toku konflikta, veće smatra da optuženi "nije pokazao da takvo svedočenje ne može da se dobije preko drugih svedoka".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track