AFERA SRBOLEK: Dvoje osumnjičeno za milionsku proneveru

AFERA SRBOLEK: Dvoje osumnjičeno za milionsku proneveru

Crna Hronika -
Osumnjičeni O.A i J.S. se terete da su oštetili preduzeće "Srbolek" AD za oko 52.000.000 dinara

BEOGRAD - Pripadnici Radne grupe Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu, podneli su krivičnu prijavu protiv dve osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela zloupotreba ovlašćenja u privredi i zloupotreba položaja odgovornog lica i oštetili preduzeće "Srbolek" AD za oko 52.000.000 dinara.

Kako je saopšteno iz MUP-a, u nastavku akcije na suzbijanju korupcije i rasvetljavanju zloupotreba u postupcima spornih privatizacija, krivična prijava podneta je protiv bivšeg direktora preduzeća AD "Srbolek" Beograd, vlasnika privrednog društva MD "Nini" iz Niša i većinskog vlasnika AD "Elid" Donji Dušnik, koji se nalazi u pritvoru Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu J. S. (54) i odgovornog lica u preduzeću MD "Nini" Niš O. A. (61).

Osumnjičeni su u periodu od aprila 2009. godine do jula 2010. godine, grubo povredili ovlašćenja u pogledu upravljanja, raspolaganja i korišćenja imovine preduzeća AD "Srbolek".

Postoje osnovi sumnje da je osumnjičena O. A., po nalogu osumnjičenog J. S. potpisala dva ugovora o asignaciji, po osnovu koga je "Srbolek" isporučio robu iz svog poslovnog asortimana u vrednosti od oko 20.000.000 dinara preduzeću "Nelt" iz Beograda.

Dužnik "Nelta" po osnovu ugovora bilo je preduzeće MD "Nini" iz Niša, koje tu robu nikada nije platilo "Srboleku".

Takođe, postoje i osnovi sumnje da je J.S. naložio da se zajam od oko 22.000.000 dinara koji je preduzeće "Elid" dobilo od preduzeća "Nelt" vrati navedenom preduzeću iz sredstava "Srboleka", kao i da "Srbolek" plati deo kredita preduzeća MD "Nini" u iznosu od oko 10.000.000 dinara.

Ti iznosi nikada nisu vraćeni "Srboleku", a na taj način pribavljena je korist u iznosu od oko 52.000.000 dinara preduzećima MD "Nini" i AD "Elid", a na štetu AD "Srbolek", navedeno je u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track